Az orosz haderők lelőttek egy ukrán katonai repülőgépet fekete-tengeri Odessza közelében, amely az moszkvai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint fegyvereket és muníciót szállított az ukrán hadseregnek. A Reuters beszámolója szerint Moszkvában azt is közölték, hogy sikeres rakéta-támadást indítottak a "külföldi zsoldosok" egyik állása ellen Odesszában, valamint egy tüzérségi kiképző központ ellen az észak-kelet ukrajnai Sumi megyében, ahol szintén külföldi kiképzők oktatták az ukránokat a nyugati fegyverek használatára. Utóbbiról a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt. Azt írták: a külföldi kiképzők az amerikai M777 tarackok használatára oktattak a kiképzőközpontban.

Nem ez az első, nyugati országok által küldött fegyverszállítmány, amelyet moszkvai állítások szerint megsemmisítettek az oroszok. Az Egyesült Államok szerdai bejelentésére, miszerint nagyobb hatótávolságú rakétákat is küldenének Ukrajnának, az orosz külügyminiszter is reagált. Erről itt írtunk részletesen:

Lavrov szerint a nyugati fegyverszállítmányok más országokat is belesodorhatnak a konfliktusba

A 155 milliméteres lőszerrel üzemeltetett, ultrakönnyű vontatott tarack tömeggyártása 2005-ben kezdődött, a fegyvert 2007-től használja az Egyesült Államok hadserege; bevetették Irakban, majd egy évvel később Afganisztánban is. A tarackot általában nyolc fős személyzettel üzemeltetik, de öt fővel is működőképes, közép-hatótávolságú fegyver, amellyel leváltották a korábbi M198-asokat.

Az M777-esekkel, standard lőszert használva legfeljebb cca. 25 kilométer távolságra lehet pontosan lőni, de az M982-es, Excalibur típusú GPS-irányítású lőszerrel akár 40 kilométeres távolságban is célba talál.  

Az M777-es tarackokat titán- és alumínium-ötvözetekből gyártják, ezért csaknem 40 százalékkal könnyebbek, mint a korábban használt M198-asok. Az M777-es vontatott tarack ezért deszantolható, valamint helikopterekkel is szállítható.
Fotó: Sgt. Keonaona C. Paulo / Wikimedia Commons

 

Az ukrán hadsereg először május elején kezdte a hadszíntéren, élesben használni az amerikaiaktól kapott M777-eseket; erről az ukrán hadsereg vezérkari főnöke adott ki tájékoztatást, amelyben megköszönte az Egyesült Államok segítségét

Az M777-es bevetésen Ukrajnában.
Fotó: ARSEN FEDOSENKO / Ukrán Védelmi Minisztérium

Az ukrán hadsereg hivatalos oldalán közzétett tájékoztatás szerint az Egyesült Államok május végén indította útnak az M777-esek legújabb szállítmányát Ukrajna felé; ezt megelőzően már több mint 130 000 darab, a tarackhoz használatos 155 milliméteres lőszert küldött az ukránoknak. Az Egyesült Államok azt várja, hogy az M777-esek bevetésével Ukrajna fordíthat a Donbasszban. 

 

Az Egyesült Államok mellett Ausztrália ígért még ilyen fegyvereket az ukránoknak.

Az oroszok azt állítják, megsemmisítettek egy nyugati fegyverszállítmányt

Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint a Fekete-tengerről kilőtt Kalibr típusú cirkálórakétákkal megsemmisítettek egy nagyobb nyugati fegyverszállítmányt Kijevtől nyugatra, a Zsitormiri területen.