Még a G7 június 26-án kezdődő csúcstalálkozója előtt közösen Kijevbe látogathat Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök. Mind a három vezető számára ez lehet az első alkalom az orosz invázió kezdete óta, hogy az ukrán fővárosba utazik – tudta meg a Bild am Sonntag.

Noha a németek és a franciák régóta egyeztetnek a közös útról, Emmanuel Macron meg akarta várni ezzel a franciaországi nemzetgyűlési választást, melyre június 12-én és 19-én kerül sor. 

Az olasz kormányfő csatlakozását is Párizs javasolta, így az három legerősebb országát vezető politikus látogatása a közösség egységét is kifejezheti. 

Ugyanakkor arról nem tudni, hogy lesz-e bejelentés újabb fegyverszállítmányokról.

Olaf Scholz, Emmanuel Macron

Fotó: Emmanuele Contini / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Scholzot számos kritika érte, hogy mindeddig még nem tett látogatást az ukrán fővárosban, mit a kancellár azzal hárított, hogy nem kíván azokhoz csatlakozni, akik néhány fotó erejéig járkálnak Ukrajnában, ezért csak akkor utazik, ha nagyon konkrét ügyekről lehet tárgyalni.

Az biztos, hogy 

Németország nemrég újabb nagyszabású fegyverszállításokat helyezett kilátásba. 

Olaf Scholz június elején jelentette be, hogy a hazájának rendelkezésére álló legmodernebb légvédelmi rendszerrel, az IRIS-T-vel, és tűzérségi állások felderítésére szolgáló radarrendszerekkel is támogatják az orosz támadás ellen védekező ukrán hadsereget.

A Bundestagban Scholz arról is beszélt, hogy hamarosan befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák.

A G7 csoporthoz Németország, Franciaország és Olaszország mellett az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, valamint az Európai Unió mint nemzetek feletti intézmény tartozik. A soros elnöki tisztséget betöltő Németország egy bajorországi alpesi kastélyszállóban, a Schloss Elmauban rendezi meg a csoport vezetőinek háromnapos találkozóját.

A legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 1975 óta ülésezik, és 1998-ban Oroszország csatlakozásával G8-á változott, ám ennek véget vetett Moszkva, amikor 2014-ben elfoglalta a Krím-félszigetet.