Közélet

Putyin: Oroszország visszaverte a Nyugat gazdasági villámháborúját

Megkésve kezdte meg beszédét Vlagyimir Putyin a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. A Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az orosz elnök beszéde egy kibertámadás miatt késett. A problémát menet közben elhárították.

Az Oroszország elleni gazdasági villámháborúnak kezdettől fogva esélye sem volt a sikerre

- mondta Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Hozzátette, hogy a szankciók többet ártanak azoknak, akik kivetették őket, mint Oroszországnak.

Az elnök azokról a szankciókról beszélt, amiket a nyugati országok az után vetettek ki országára, miután megkezdődött az Ukrajna elleni invázió. Putyin szerint az összeg gazdasági csapás őrültség és értelmetlen. 

Hozzátette, hogy a nyugati országoknak nem sikerült sebet ejteni Moszkván.

Vlagyimir Putyin szerint az több mint 400 milliárd dollárt veszíthet az Oroszországgal szemben kivetett intézkedéseivel. Hozzátette, hogy az unió elvesztette politikai szuverenitását az ukrajnai háborúra adott válaszaival. Rámutatott, hogy az egyre csak nő az EU tagállamaiban, ami a jövőben tervezett szankciókkal együtt csak tovább fogja mélyíteni az egyenlőtlenségeket az európai közösségben.

Az európai emberek érdekeit nem veszik figyelembe

- vélekedett az elnök.

8218330 17.06.2022 Russian President Vladimir Putin, left, and Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev arrive for the plenary session of the 25th St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia. Pavel Bednyakov / Sputnik (Photo by Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: PAVEL BEDNYAKOV / AFP

Oroszország megoldhatná a globális élelmezési válságot

Az orosz elnök beszédében kitért a globális élelmezési válság okozta félelmekre is. Az ukrajnai háború miatt hatalmas mennyiségű gabona tűnt el a piacról, ami különösen nehezen érinti Afrika és Ázsia egyes részeit. 

Putyin szerint Moszkva könnyedén növelni tudná a gabona- és műtrágyaexportját. Állítása szerint a 

gabonaexportot nagyjából 50 millió tonnára emelhetik, ha akarnák.

Ukrajna mellett Oroszország is világszintű gabonatermelő, viszont jelenleg korlátozottan tudja külföldre vinni a terményeit a nyugati szankciók miatt. Vlagyimir Putyin vélhetően arra célozhatott, hogy a szankciók feloldása az élelmezési válság megoldását is jelenthetné.

Moszkvának muszáj volt lépnie Ukrajnában

Az orosz elnök szerint Oroszországnak nem volt választása, muszáj volt elindítania az orosz médiában csak különleges katonai műveletként hivatkozott akciót.

Putyin szerint nem szívesen tértek rá erre az útra, de állítása szerint országára kényszerítették ezt a lépést.

Az elnök arról beszélt, hogy az egész művelet célja az volt, hogy megvédje a kelet-ukrajnai donbasz régióban élő oroszokat, akiket állítása szerint népírtásnak vetettek alá az ukránok. 

Putyin szerint a különleges katonai hadművelet minden célkitűzése terveknek megfelelően megvalósult,

annak ellenére is, hogy a nyugati országok a mai napig küldik a fegyvereket Ukrajnába.

Oroszország nem fog elzárkózni a világ elől

Az orosz elnök arról beszélt, hogy a nyugati szankciók ellenére országa továbbra is nyitott gazdaságként fog fejlődni. 

Soha nem lépünk az elszigetelődés felé vezető útra

- mondta Putyin. Hozzátette, hogy továbbra is nyitottak a nyugati cégekkel történő üzletelésre és bízik benne, hogy a gázvásárlások akár új útvonalakon is de felpöröghetnek majd a jövőben. Kifejtette, hogy

Moszkva kész gazdaságilag együttműködni azokkal, akik azt akarják.

Ezzel együtt az elnök azt kéri az orosz vállalkozásoktól, hogy vegyenek részt az ország fejlesztésében. 

Oroszországban hatalmas potenciál rejlik, szóval itt fektessenek be

- sürgette Putyin a cégvezetőket, majd azt is hozzátette, hogy a saját hazájukban működni sokkal biztonságosabb, mint külföldön.

Aki nem hallgat az okos szóra az milliókat veszíthet.

Itt az új világrend

Vlagyimir Putyin a beszéde végeztével új világrendet hirdetett.

Oroszország egy erős, szuverén nemzetként fog belépni most kezdődő új korszakba. Határozottan ki fogjuk használni a jelenlegi idők nyújtotta kolosszális lehetőségeket és még erősebbek leszünk. Nyilvánvaló, hogy ebben az új világrendben a szabályokat az erős szuverén nemzetállamok fogják meghatározni

- mondta Vlagyimir Putyin majd azt is hozzátette, hogy 

akik nem alkalmazkodnak ezekhez az új időkhöz, azok jogvesztett gyarmatokként fogják végezni

- idézte az elnök szavait a BBC.

 

Szentpétervár Nemzetközi Gazdasági Fórum háború Oroszország Moszkva
Kapcsolódó cikkek