A Magyar Gyermekmentő Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben, a Balatonlellei Önkormányzat, a Masterplast és több cég támogatásával Gyermekmentési Pontot épített Balatonlellén. 

Az új állomáshely 140 négyzetméter alapterületű, fedett mentőbeállóval, autótöltési lehetőséggel, mosóval, raktárral, a személyzet számára kényelmes pihenőszobákkal, valamint a családtagok részére vendégszobával felszerelt. Ambulánsan érkező betegek számára gyermekbarát vizsgálóhelyiség is rendelkezésre áll. 

A mentési pont mindösszesen 75 millió forintjába került az Alapítványnak, melyet 1 százalékos felajánlásokból, valamint cégek és magánemberek adományaiból befolyt összegekből fedezett – ismertette a részleteket Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke.

A tervek megvalósulásához a Masterplast, mint az alapítvány fő támogatója, az általunk forgalmazott és gyártott építési anyagokat térítésmentesen biztosítottuk. Az összefogásunkhoz több partnerünk és más cégek is csatlakoztak, melyet nagy megtiszteltetéssel koordináltunk. 

A terveket a NÉZ-BAU készítette, a kivitelezést az Isoconstruct végezte, a hidegburkolathoz szükséges anyagokat HUFBAU,  a térköveket az SW Umwelttechnik Magyarország Kft. adományozta - nyilatkozta Ács Balázs, a Masterplast alelnöke. 

A Balatonlellén évek óta szolgálatot teljesítő gyermek-mentőorvosi kocsi szükségességét bizonyította, hogy több ezer esetben végeztek ellátást. A balatonlellei Gyermekmentési Pont átadása fontos mérföldkő. Az új állomáshelynek köszönhetően az eddigieknél is nagyobb biztonságban pihenhetnek a családok a Balatonnál, hiszen biztosak lehetnek benne, hogy gyermekeik szükség esetén a legrövidebb idő alatt megkapják a legmagasabb szintű orvosi ellátást - hangsúlyozta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

2007 óta bebizonyosodott, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítvány jelenléte Balatonlellén a nyári időszakban valóban érdemi segítséget jelent, ezért fontos lépés, hogy mostantól egy ilyen korszerű mentési pontról riaszthatjuk őket - mondta Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója.

Az Alapítvány köszönetét fejezte ki továbbá az épületgépészeti teendőket adományként végző MC ALEC Kft.-nek, Ősz Sándor bútorasztalosnak a teljes konyhai bútorzatért, a Halker Kft.-nek a háztartási gépekért, valamint a Smarteq AV Solution-nak a vizsgáló berendezésért.

 Az Alapítvány az építkezéshez több felajánlást, adományt, segítséget is kapott magánemberektől, akiknek névsora megtalálható az állomáson elhelyezett adományozói táblán.

Az alapítvány az iskolai tanítás végeztével kezdi meg idei balatoni szolgálatát.