A texasi székhelyű Heritage Auctions által szervezett eseményen összesen 260 darab bontatlan VHS-kazettára lehetett licitálni, többségében a 70-es és 80-as évek kedvelt filmklasszikusaira– számolt be a The Hill

A Vissza a jövőbe című film rekordot döntött, összesen 75 ezer (közel 28, 5 millió forint) dollárért kelt el, a kazetta korábban Tom Wilsoné volt, aki Biff Tannen karakterét alakította Robert Zemeckis trilógiájában.

A licitálók a Kincsvadászok című kalandfilmért 50 ezer dollárt (közel 19 millió forint) adtak, Steven Spielberg Cápa című filmje 32 500 dollárért (több mint 12,3 millió forint) kelt el, míg a Szellemirtók példánya 23 750 dollárért (több mint 9 millió forint) ment el.

Fotó: AFP

Joe Maddalena, a Heritage Auctions ügyvezető alelnöke korábban a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az aukción legalább félmillió dollárnyi bevételre számít. 

A Heritage első VHS-aukciójának összértéke ezt a célkitűzést meghaladta, összesen 584 750 dollárért (több mint 222 millió forint) keltek el a bontatlan műsoros kazetták. 

„Az aukció sikere ismét megmutatta, hogy ezek a filmek, illetve ez a formátum mekkora erővel bír a fiatalok és az idősebb közönség körében” – közölte Maddalena az aukciósház sajtóközleményében. Hozzátette, hogy a kazetták gyűjtése még egy új terület, de az aukciósház friss tapasztalata szerint egy jövedelmező piaci szegmenssé válhat 

Az aukciós blokkon minden egyes tétel eredeti csomagolásban, hitelesítést követően került a kalapács alá. Maddalena korábban azt mondta, hogy a vásárlók leginkább az első kiadások iránt érdeklődnek, de ez nem jelenti azt, hogy a használt VHS-szalagok iránt kevésbé lenne érdeklődés, hiszen a gyűjtők körében a kissé kevésbé tökéletes ritkaságok is kelendők. A VHS-kazetták népszerűsége csökkent az elmúlt két évtizedben, de a gyűjtők továbbra is szeretik és keresik azokat – részben a nosztalgia miatt, részben pedig azért, mert nehéz megtalálni a letűnt korokból származó bontatlan kiadványokat – áll a Heritage Auctions közleményében. A VHS-aukció csaknem 600 licitálót vonzott.