Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója a Twitter-oldalán közölte, milyen nehézfegyverekre volna szüksége az ukrán hadseregnek a háború befejezéséhez.

A British Chinook helicopter transports a howitzer and a truck during the Swift Response 22 military exercise at the Krivolak Military Training Center in Negotino, in the centre of North Macedonia, on May 12, 2022. - The excercise, which involves approximately 4,600 soldiers from North Macedonia, Albania, Montenegro, Greece, Italy, as well as France, the UK and the US, is meant to show that NATO forces can be deployed around the world and fully cooperate. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP

A bejegyzés szerint a hadseregnek

  • 1000 darab 155 milliméteres kaliberű ágyú;
  • 300 rakéta-sorozatvető rendszer (Multiple Launch Rocket System, MLRS);
  • 500 harckocsi;
  • 2000 páncélozott jármű, illetve
  • 1000 drón kellene a konfliktus lezárásához.

Korábban arról is jelentek meg hírek, hogy az ukrán hadsereg vadászgépigényének kielégítésére még közösségi finanszírozással is próbálkoztak önkéntesek, ugyanis sem Amerika, sem a többi szövetséges nem tett eleget az ukránok fegyverekre vonatkozó kérésének. 

Mihamarabbi katonai támogatást és az Oroszország elleni szankciók további szigorítását kérte Berlintől, Rómától és Párizstól Vitalij Klicsko kijevi polgármester is

a Bild című német lapnak adott, vasárnap közzétett interjúban.

Vitalij Klicsko elmondta, hogy bár az ukrán hadsereg tájékoztatta a német hadi szállítmányok érkezéséről, „azok nem az elvárt minőségűek”, és ezért „területeket és életeket” vesztenek. 

A tervek szerint júniusban Ukrajnában látogat Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz miniszterelnök.

A polgármester kedvezőnek nevezte a tervet, és úgy vélte, a politikusok jobban megértik az ukrajnai helyzetet, ha a saját szemükkel látnak olyan városokat, mint Bucsa, és jobban átérzik, mennyire fontos az ukránoknak a támogatás.

Minden támogatás; fegyverek, pénz, humanitárius segítség

– tette hozzá. 

Klicsko emellett figyelmeztetett arra is, hogy bár az orosz erők jelenleg Ukrajna déli és keleti régióira összpontosítanak, a főváros még mindig nincs biztonságban.

Kijev célpont volt, és továbbra is az

– fogalmazott. 

Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem fog megállni Kijevnél, sem a lengyel határnál. Addig megy, amíg hagyják. A háború Németország ajtaján is be fog kopogni”. 

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint Scholz, Draghi és Macron a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7-csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozója előtt látogatna Kijevbe, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta. 

Párizs és Berlin jó ideje egyeztet a közös kijevi látogatásról, amelyre azért nem kerítettek sort eddig, mert Emmanuel Macron meg akarta várni a vasárnapi franciaországi parlamenti választást – írta a német lap, hozzátéve: Párizs javasolta, hogy ne ketten, hanem az olasz kormányfővel együtt utazzanak az ukrán fővárosba. 

Az három legerősebb országának vezetői a közös vizittel a közösség egységét akarják kifejezni – emelte ki a Bild am Sonntag.