Közélet

A cseh államfő folytatná a fegyverküldést Ukrajnának

Milos Zeman cseh államfő egyetért azzal, hogy Csehországnak továbbra is fegyverszállításokkal kell segítenie Ukrajnát, és azzal is, hogy a csehek bekapcsolódjanak az ukrán katonák kiképzésébe.

Ha nem lenne az Ukrajna elleni orosz agresszió, akkor nem értenék ezzel egyet, most azonban más a helyzet

– jelentette ki Milos Zeman vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában az ukrán katonák cseh kiképzésével kapcsolatban.

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a héten közölte, hogy ebben a témában intenzív tárgyalások folynak a felek között. Szerinte mérlegelés tárgya, hogy konkrétan milyen kiképzésről legyen szó.

Belgrade,,Serbia,-,September,11.,2019.,-,Czech,President,Milos
Fotó: Shutterstock

Milos Zeman megerősítette, hogy

támogatja az Oroszország elleni összes büntetőintézkedést, holott korábban ellenezte őket.

A cseh elnök szerint nemcsak az ő személyes véleménye, hanem az egész Nyugaté megváltozott ebben a kérdésben. Emlékeztetett, hogy a egy 2010-es dokumentumában stratégiai partnernek nevezte Oroszországot.

Most mindenkinek megváltozott a véleménye. Tehát igen, most egyetértenék mind a további fegyverszállításokkal, mind az ukrán katonák kiképzésével

– jelentette ki Zeman. A gazdasági szankciókról a cseh államfő úgy vélte, hogy Oroszországot legnagyobb mértékben a nemzetközi bankrendszerből (SWIFT) való kizárás érinti. Az orosz politikusok nyugati utazásait érintő korlátozások viszont Milos Zeman szerint komikusak, mert nincs semmiféle hatásuk a gazdaságra, és csak a lakosság hangulatára lehetnek hatással.

Milos Zeman úgy véli, hogy az orosz–ukrán háború elhúzódására kell számítani, és mindkét oldalon számolni kell az áldozatok számának növekedésével. Mérlegelését szomorúnak, de racionálisnak nevezte.

 

kiképzés fegyverszállítmány Csehország háború Ukrajna Oroszország Milos Zeman
Kapcsolódó cikkek