Közélet

A koronavírusos esetek száma szinte mindenhol emelkedik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 18 százalékkal nőtt az új koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt héten, világszerte több mint 4,1 millió esetet jelentettek.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége a világjárványról szóló legfrissebb heti jelentésében közölte, hogy a halálozások száma világszerte viszonylag hasonló maradt az előző héthez képest, körülbelül 8500 esetet regisztráltak. Három régióban nőtt a Covid okozta halálesetek száma: a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában és Amerikában.

A Time szemléjében közzétett jelentés szerint 

a legnagyobb heti növekedés a Közel-Keleten volt tapasztalható, összesen  47 százalékkal emelkedett az új koronavírusos esetek száma. A fertőzésszámok Európában és Délkelet-Ázsiában körülbelül 32, Amerikában pedig nagyjából 14 százalékkal nőttek 

– közölte a WHO.

Fotó: BENOIT DOPPAGNE / BELGA MAG / Belga / AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta, hogy 110 országban emelkedett az esetek száma, főként az omikron variánsait mutatták ki.

Ez a járvány változik, de még nincs vége

 – mondta Gebrejeszusz egy sajtótájékoztatón. Azt is közölte, hogy a Covid genetikai evolúciójának nyomon követésének képessége „veszélyben van”, mivel az országok enyhítettek a szigorításokon. Kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók, illetve a 60 év fölöttiek, tehát a leginkább veszélynek kitettek immunizálására van szükség, s hozzátette: 

sok száz millióan még mindig oltatlanok a koronavírussal szemben.

Gebrejeszusz elmondta, hogy bár több mint 1,2 milliárd vakcinát adtak be világszerte, az átlagos immunizálási arány a szegény országokban körülbelül 13 százalék. 

A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít. 

A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója közölte, hogy a koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron 

A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé

– tette hozzá.

Magyarországon 305 216-an kapták meg a negyedik koronavírus elleni oltást, az elmúlt héten 3042 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 647-re emelkedett. Jelenleg 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük öten vannak lélegeztetőgépen.

 

koronavírus WHO
Kapcsolódó cikkek