Június végén érkeztek meg a majomhimlő elleni első vakcinák Európába. Az oltóanyagot a Bavarian Nordic gyártotta. Elsőként a fertőzés által legérintettebb országok kapják meg a vakcinát, Spanyolország, Portugália, Németország és Belgium. 

A német oltási tanácsadók sürgetik a vakcinák beadását, az összes oltóanyagot elhasználnák, és nem is tartalékolnának

– írja a Reuters.

Monkeypox vaccination, 14 July 2022, Bavaria, Munich: An employee prepares a syringe with Bavarian Nordic's vaccine (Imvanex / Jynneos) against monkeypox at Klinikum rechts der Isar. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sven Hoppe / AFP

Németországban aggódnak az emelkedő fertőzésszámok miatt, már több mint 2110 esetet jelentettek. Világszerte 13 ezer beteget tartanak számon. Az elsősorban nemi úton terjedő betegségre az oltóanyagot 18 éven felülieknek adják.

A németek eddig még csak 40 ezer vakcinát kaptak, de jóval többre tartanak igényt. A harmadik negyedévben még 200 ezer adagot várnak.

A majomhimlő a nyugati nemibeteg-klinikákat is felkészületlenül érte, nincs kapacitásuk a diagnózis felállítására és az egyéb nemi betegségekben szenvedők ellátására.

A majomhimlő vírusa a betegek nyálában, vizeletében és egyéb testnedveiben is megtalálható

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a majomhimlővírus a fertőzöttek nyálában, vizeletében és más testnedveiben is megtalálható. Ez aggodalomra ad okot, mivel eszerint a testnedveken keresztül könnyen terjedhet a betegség az emberek között.