Az elmúlt években 14 százalékkal csökkentették a szexuális egészség megőrzésére szánt pénzügyi keretet Angliában, de az Egyesült Államokban még rosszabb a helyzet, ahol 40 százalékos a visszaesés az erre fordított összegben. 

A nemibeteg-klinikák súlyos forráshiánnyal küzdenek, a majomhimlőjárvány kitörésének kellős közepén

– írja a Reuters. Ez hátráltatja az elsősorban nemi úton terjedő betegség időbeni felismerését, gyógyítását és prevencióját. Világszerte a 11 500 igazolt esetből 1469 az Egyesült Államokban, 1856 Nagy-Britanniában található. A legtöbb fertőzött, 2447, jelenleg Spanyolországban van. A szakértők már most tartanak attól, hogy mi lesz ha, egyszerre 5000 esettel kell majd megbirkózni. 

Fontos a pontos diagnosztizáció és a gyors orvosi segítség, ugyanis eleinte a herpesszel és a szifilisszel is könnyen összetéveszthető a kór.

Hamarosan érkezhet a majomhimlő elleni vakcina

A Bavarian Nordic gyógyszergyártó a feketehimlő elleni vakcináját terjesztené ki a majomhimlőre.

 

Monkeypox.,Smallpox.,Nurse.,Nurse,Picking,Up,Liquid,With,A,Syringe. Monkeypox. Smallpox. Nurse. Nurse picking up liquid with a syringe. With white medical gown Medical objects such as the stratoscope or serum on a shelf. Hospital background. Doctor. majomhimlő
Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a majomhimlőjárvány már 63 országban jelen van, és rendkívül gyorsan terjed. Nincs elég kapacitás és eszköz. Főként védőfelszerelésekből van hiány, az amerikai klinikák már a Covid-tesztekből is kezdenek kifogyni. A munkaerőhiány pedig sosem látott méreteket ölt, 

az egészségügyi dolgozóknak priorizálniuk kell, hogy éppen gyógyítanak vagy takarítanak.

Amerikában kutatók egy csoportja 100 millió dollárt kért a majomhimlőjárvány kezelésére. Mivel a majomhimlőt elkapottakat előnyben részesítik, így az is probléma, hogy azok nem kerülnek sorra, akik más nemi betegségben szenvednek.

Támad a halálos vírus, az ebolával rokon marburg

Új vírus terjedésére figyelmeztettek Afrikában, most éppen emiatt zárják karanténba az embereket.