Három ember meghalt és több megsebesült vasárnap délután egy koppenhágai bevásárlóközpontban, miután egy 22 éves dán férfi lövöldözni kezdett – írja a Reuters. Az elkövetőt a rendőrök letartóztatták, ő gyilkosság vádjával áll majd a bíróság elé.

Az ország miniszterelnöke, Mette Frederiksen vasárnap késő este kegyetlen támadásnak minősítette a történteket és arra kérte népét, hogy segítség és támogassák egymást ezekben a nehéz pillanatokban.

A koppenhágai rendőrséget vasárnap késő délután riasztották a lövöldözés hírével és noha a hatóság arra kérték az embereket maradjanak veszteg és várják a segítséget, a helyi média felvételein a bevásárlóközpontból menekülő embereket lehet látni. 

A támadót helyi idő szerint vasárnap délután 5:48-kor fogták el, 

ám a rendőrség masszív kutatásba kezdett a környező Zealand régióban, hogy megbizonyosodjanak arról, magányos támadóról van-e szó.

Közölték azt is, hogy amíg nem tudják biztosan kijelenteni, hogy a fegyveres egyedül cselekedett, addig jelentős rendőri jelenlét és nyomozás várható a fővárosban.

Koppenháha, Copenhagen, lövöldözés, shooting
Fotó: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP

Egy negyvenes éveiben járó férfi valamint egy fiatal férfi és egy fiatal lány vesztette életét a lövöldözésben, továbbá számosan szenvedtek sérüléseket is, közülük három ember állapota kritikus. 

Egyelőre nem tudni a támadás motivációját sem, 

a rendőrség várhatóan hétfő reggel 8-kor közöl további információkat.

A támadásra alig egy héttel azután került sor, hogy a szomszédos Norvégiában egy magányos támadó Oslóban lőtt le két embert. Dániában a terrorkészültségi szint jelenleg súlyos, és a hatóságok szerint az iszlám terrorizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést, ugyanakkor a szélsőjobboldali csoportok fenyegetését is általános szintben határozzák meg a dán titkosszolgálatok. Ez azt jelenti, hogy van képesség és vagy szándék támadásra és lehetséges, hogy tervek is készülnek.

Az ország utoljára 2015-ben volt kénytelen hasonló esetet átélni, amikor is két ember meghalt és hat rendőr megsebesült, miután egy magányos fegyveres lelőtt egy embert egy szólásszabadságról szóló vitát tartó kulturális központ közelében, majd egy másikat egy zsinagóga mellett Koppenhága belvárosában. A támadó később a rendőrséggel folytatott tűzharcban életét vesztette.