Ausztria felajánlotta támogatását a határvadászegységek képzésében

– közölte Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy 

Bécs megemeli a déli határon szolgáló osztrák határőrök számát.

Csütörtökön hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Karl Nehammer kancellár. Az osztrák–magyar csúcstalálkozó fő témái az európai az orosz–ukrán háború, a nyugat-balkáni térség uniós perspektívái, valamint kiemelt ügyként a két országnak az illegális migráció elleni küzdelme volt.

Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda / Vadnai Szabolcs


Augusztusban kezdődhet a toborzás a határvadászegységekbe, 18 és 55 év közöttiek jelentkezhetnek. Akik megfelelnek az alapkövetelményeknek – például a fizikai állóképességgel kapcsolatban –, egy rövidebb kiképzésben elsajátítják a határvédelemhez szükséges ismereteket. Mivel a határvadászegységek szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrség, a kiképzésük is rövidebb időt igényel. Nem önálló, új szervezetről van szó, a határvadászezred a rendőrség része lesz, annak irányítása alatt végzi majd a munkáját, a tisztek a rendőrök közül kerülnek ki.

A határvadászok feladata lesz a déli és az uniós külső határok védelme, lesz fegyverhasználati, igazoltatási, előállítási joguk is. A határvadászok kiképzésük alatt 300 ezer, utána 400 ezer forintos illetmény kapnak.