Közélet

Az oroszok is elismerték Vinnicja megtámadását, de szerintük katonákra lőttek

Az orosz védelmi minisztérium szerint ők katonai központot lőttek, Kijev szerint viszont csak veteránok voltak a kulturális központban.

Hivatalosan is elismerte Oroszország, hogy csütörtökön ők lőttek ki Kalibr rakétákat az Ukrajna középső részén található 370 ezres nagyvárosra, Vinnicjára. A tragédiának már 23 áldozata van, de mivel még legalább 18 embert nem találnak, és a több mint hetven sérült egy része kritikus állapotban fekszik a kórházakban, a halálos áldozatok száma tovább nőhet. 

Videón, ahogy Vinnicja lakói békésen sétálgatnak, majd becsapódnak az orosz rakéták

A biztonsági kamerák is rögzítették, hogyan menekülnek a civilek a térre becsapódó rakéták elől.

Moszkva most közleményben megerősítette, hogy ők lőttek rakétákat a városra, de véleményük szerint az Ukrán hadsereg magas rangú vezetőit célozták, akik külföldi fegyverkereskedőkkel találkoztak a helyszínen. Ukrajna szerint viszont egy olyan kulturális központot lőttek szét, amelyben visszavonult veteránok találkozója volt. Kijev szintén hozzátette: a támadásban három gyermek is meghalt, a legfiatalabb mindössze négyéves volt. 

This handout picture taken and released by Ukraine Emergency Service on July 14, 2022 shows a view of a building damaged following a Russian airstrike in the city of Vinnytsia, west-central Ukraine, killing at least 20 people including three children. (Photo by Ukraine Emergency Service / AFP)
Fotó: Ukraine Emergency Service / AFP

Oroszország az invázió megkezdése óta tagadja, hogy civil épületeket támadnának, a Reuters hírügynökség szerint annak ellenére, hogy Ukrajna-szerte lehet látni a bizonyítékokat ennek ellenkezőjére. Az ENSZ közlése szerint már több mint ötezer civil halt meg a háborúban, de a tényleges szám ennek sokszorosa lehet. 

 

rakétatámadás orosz-ukrán háború Vinnicja
Kapcsolódó cikkek