Tornádó-Sz-nek hívják az orosz rakétarendszert, amely a szakértők szerint az ukránok által használt, rettegett HIMARS-nál is hatékonyabb fegyver, például a lőtávolság tekintetében. Műholdvezérelt, és akár 100-120 kilométerről is képes a pontos találatra. Az orosz haderő már be is vetette, az ukrán lőszerraktárat ezzel bombázhattak le Mikolajivban, ahol 19 rakétanyomot találtak, sőt már Krasznojarszkban is alkalmazták a támadáshoz. A Tornádó álló és mozgó célpontokat is tökéletesen képes eltalálni.

Russia Victory Day Parade
Fotó: Sergey Guneev / AFP

Mark Hertling nyugalmazott tábornok, az Egyesült Államok hadseregének egykori parancsnoka kiszámolta, milyen gyorsan fogynának ki az ukránok a HIMARS-ok által használt rakétákból, ha az Egyesült Államok annyi kilövőt adna nekik, amennyit csak akarnak. 

Hertling szerint az Egyesült Államokban nincs olyan sok HIMARS, a nyilvánosan elérhető információkon alapuló becslések szerint nagyjából 500-ról beszélhetünk. A tábornok ezután kifejtette: minden HIMARS legalább két lövést ad le naponta. Mindegyik patronban hat rakéta van, ami azt jelenti, hogy a HIMARS-ok naponta 12-t lőnek ki. 

Ukrajna a kezdetben kapott 16 HIMARS-ból 192 rakétát indíthat naponta, és egy hónap alatt a fellőtt rakéták száma elérheti az 5800-at.

Hertling ezután kitért arra, hogy az Egyesült Államoknak vannak készletei a HIMARS-ok által használt GMLRS okosrakétákból, de csupán évi 9000 darabos gyártási kapacitásuk van. Ez pedig azt jelentené, hogy 

Ukrajna az összes ilyen típusú amerikai gyártmányú rakétát ki tudná lőni kevesebb mint két hónap alatt.

A tábornok megjegyezte, hogy azok, akik azt forszírozzák, hogy mindent meg kell adni Ukrajnának, amit kér, nem vesznek figyelembe néhány fontos amerikai nemzetbiztonsági tényezőt.

Szétlőtték Herszon hídját az ukránok, csapdába eshetnek az orosz katonák

Éjjel az ukránok HIMARS rakétákkal támadták az Antonovszkij hidat, hamarosan indulhat az ellentámadás.

A kelet-európai országok tülekednek, hogy megvásárolják az amerikai HIMARS-t

Egy esetleges jövőbeni orosz támadástól való félelem miatt leginkább aggódó kelet-európai országok komoly fegyverkezésbe kezdtek. Lengyelország és a balti államok megtanulták, hogy a HIMARS a leghatékonyabb fegyverek egyike az orosz előrenyomulás megállítására Ukrajnában, ennek következtében több száz kilövőrendszert rendelnek több száz millió dolláros költséggel.