Közélet

Szétlőtték Herszon hídját az ukránok, csapdába eshetnek az orosz katonák

Az éjjel az ukránok HIMARS rakétákkal támadták az Antonovszkij hidat, hamarosan indulhat az ellentámadás.

Súlyos csapást mértek szerdára virradó éjjel Herszon város kulcsfontosságú átkelőjére, az Antonovszkij hídra az ukrán hadsereg egységei. Volodimir Omeljan ukrán infrastrukturális miniszter a Twitteren osztott meg egy videót, amelyen állítása szerint a hídon látható robbanások látszanak. 

Az Antonovszkij az oroszok fő utánpótlási vonala volt a Dnyeperen keresztül a régióban, az ukránok nem először támadják már. 

A jelentések szerint a hidat egy az amerikaiaktól kapott HIMARS rakétarendszerrel támadták, ezt Anton Heracsenko, Volodomir Zelenszkij haditanácsadója is megerősítette szerda hajnalban. 

A picture taken on July 21, 2022 shows a car moving past a crater on Kherson's Antonovsky bridge across the Dnipro river caused by a Ukrainian rocket strike, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
A hidat már korábban is támadták az ukránok / Fotó: Stringer / AFP

A The Guardian cikke szerint az ukránok nem akarják teljesen megsemmisíteni a hidat, de azzal, hogy a szerkezetét meggyengítik, az oroszok nem tudnak páncélosokat és nehéz harci járműveket átvinni rajta. Ezzel pedig védtelenné válhatnak az ott állomásozó orosz csapatok, ami azt jelenti, hogy hamarosan megindulhat az ukrán ellentámadás a régióban, amely Kijev reményei szerint egy lendülettel képes lenne visszafoglalni a március eleje óta megszállt dél-ukrajnai területeket. 

Egymilliós ukrán ellentámadás indul meg – reális ez a forgatókönyv?

Propagandafogásnak tűnik az egymillió fős ukrán ellentámadás híre.

 

 

 

 

híd orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek