Simonyi Károly könyveiből, bútoraiból hoztak létre emlékszobát a pécsi Simonyi Károly Technikum és Szakképző Iskolában, miután a tárgyakat a fizikus fiai az intézménynek adományozták – írja a Pécs Aktuál.

Fotó: Natalia Kolesnikova/AFP

Az emlékszobát megtekintették az adományozók, Charles Simonyi szoftverfejlesztő, űrutazó és testvére, Simonyi Tamás is. Ezt követően Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke a Megyeházán fogadta az Egyesült Államokban élő világhírű fejlesztőmérnököt, ahol áttekintették a pécsi elektrotechnikai képzés múltját, a mára nemzetközivé vált Simonyi Elektrotechnikai Verseny tapasztalatait is.

Az iskolával közös célunk a fiatalokat arra biztatni, hogy érdemes műszaki, informatikai tudást szerezni, hiszen azzal kinyílik a világ, ezt mutatja Charles Simonyi életútja is

– fogalmazott Őri László.

A szobában található könyvekről Simonyi Tamás elmondta, hogy azokból édesapja bármilyen kérdésre több forrásból os választ tudott találni, magyar és idegennyelven egyaránt. A fizikus gyermeke kifejtette, hogy fontos a források összehasonlítása és a kritikus gondolkodás is. Ez a könyvtár segítette azt is, hogy Simonyi megírja 62 nyelvre lefordított könyvét A fizika kultúrtörténetét.