Mario Draghi miniszterelnök szerdán kér bizalmat az olasz parlament felső- és alsóházában a kormányzás folytatásához – jelentette az olasz sajtó pénteken. 

A pártoknak a következő öt napban kell eldönteniük, hogy Mario Draghival folytatják-e a kormányzást, vagy inkább az előrehozott választást vállalják, miután az államfő visszaküldte a parlamentbe a lemondásra kész Mario Draghit,

hogy mérje fel a politikai erőviszonyokat. Az egyeztetés máris megkezdődött – írta a La Repubblica. 

A general view shows Italian lawmakers listen to Italy's Prime Minister, Mario Draghi (C), standing by members of his government, addressing the Italian Senate in Rome on June 21, 2022 ahead of a June 23-24 European Union summit expected to formalise the candidacies of both Ukraine and neighbouring Moldova. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Mario Draghi 516 nap kormányzás után nyújtotta be lemondását csütörtök este, miután a kormánykoalícióhoz tartozó 5 Csillag Mozgalom (M5S) kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi voksolásról, amelyet a kormány bizalmi szavazásnak nyilvánított.  

Eresztékeiben recseg megint az olasz kormányzat, ami nem ritka esemény, csakhogy Róma ezúttal európai méretekben vált a legsúlyosabb válsággóccá. Újabb erős ütést kaphat az euró – és ebben az esetben a forint is –, ha az Európai Központi Bank jövő heti ülésén nem tisztázza hitelesen, miképpen kívánja megelőzni kamatemelései közben a hatalmas olasz államadósság költségeinek veszedelmes elszaladását.

A miniszterelnök ezután kijelentette: 

A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé.

Sergio Mattarella köztársasági elnök azonban elutasította Mario Draghi lemondását. Az államfői hivatal közleménye szerint Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez, és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

A Draghi vezette nemzeti egységkormány 2021. február 13-án alakult meg mások mellett az 5 Csillag Mozgalom, a baloldali Demokrata Párt, a jobboldali Liga és a jobbközép Hajrá, Olaszország! támogatásával. Első számú feladata a pandémia utáni gazdasági helyreállítási források felhasználásának elindítása volt (az Európai Uniótól több mint 200 milliárd euró érkezik erre a célra).

Az M5S nélkül is megvan a parlamenti kormánytöbbség, a baloldalnak és a jobboldalnak azonban döntenie kell, hogy folytatni akarja-e a közös kormányzást, akár a jövő évi költségvetési csomag összeállításáig. A 2018-ban megválasztott parlament mandátuma jövő februárban jár le.