Mintegy másfél ezer tűzoltó próbált megfékezni vasárnap Portugáliában 

három nagyobb erdő- és bozóttüzet, amelyek már több napja tombolnak az ország középső és északi részén.

A közép-portugáliai Ourém településen csütörtökön keletkezett tűz oltására vasárnap több mint 700 embert mozgósítottak, miután legalább 1500 hektárnyi növényzet elpusztult, és legalább két lakóház leégett.

Egy másik tűzvész, amely miatt 450 tűzoltót mozgósítottak, péntek óta tombol a Leiria és Santarém kerület találkozásánál fekvő Pombal településen.

Fotó: AFP

Az északkeleti Braganca régióban, Carrazeda de Ansiaesban csütörtökön kitört tűzvész volt a másik olyan eset, amely miatt António Costa miniszterelnök lemondta tervezett mozambiki útját, hogy jobban figyelemmel tudja kísérni a helyzetet.

Az elmúlt napok tüzeiben mintegy harminc ember sérült meg, többségüket a helyszínen kezelték füstmérgezés vagy kimerültség tüneteivel.

A portugál kormány úgy döntött, hogy hétfőtől jövő hét péntekig készenléti állapot kihirdetésével megemeli a riasztási szintet, és arra kérte az Európai Uniót, hogy indítsa el a közös polgári védelmi mechanizmust, amelynek nyomán a Spanyolországban állomásozó két tűzoltó repülőgépet a térségbe vezényelnék.

Forest,Fire,In,The,Middle,Of,The,Day,In,Braga,
Fotó: Shutterstock

Szinte példátlan időjárással nézünk szembe

– nyilatkozta Andre Fernandes, az országos polgári védelmi parancsnok, miután pénteken és szombaton naponta több mint 120 tűzesetet jelentettek.

José Luís Carneiro belügyminiszter a 45 Celsius-fokot is elérő hőmérsékletre utalva azt mondta, hogy Portugália a tényezők legrosszabb kombinációjával néz szembe a 2017. júniusi és októberi tüzek óta, amelyek akkor több mint száz ember halálát okozták.

Görögországban is gondok vannak, európai segítséget kaptak az erdőtüzek elleni küzdelemhez. Peruban is terjed az erdőtűz, veszélybe került a Machu Picchu. Húszhektáros körzetben tűzveszélyes a világörökségi helyszín.

Extrém szárazság sújtja Horvátországot

Horvátország egyes részein hónapok óta alig esett eső, ez pedig már nemcsak a mezőgazdaságnak, de a lakosságnak is súlyos gondokat okoz.