Az Egészségügyi Biztonsági Ügynökség azt javasolja azoknak, akik már átestek a betegségen, hogy a tünetek elmúlása után még 8 hétig használjanak óvszert. Ezeket az ajánlásokat azért tették közzé, mivel Nagy-Britanniában egyre nő a majomhimlős esetek száma.

Yellow baboon on a branch at dusk Masai Mara Kenya.Biosphoto / Michel Bureau (Photo by Michel Bureau / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Fotó: Michel Bureau / Biosphoto via AFP

Jelenleg Afrikán kívül az Egyesült Királyságban a legmagasabb a majomhimlős esetek száma. A világszerte regisztrált 555 esetből

179 van a briteknél.

Az ügynökség szerint a vírussal kapcsolatban még mindig alacsony a lakosságot érintő kockázat. Ennek ellenére azt kérik mindenkitől, hogy amennyiben szokatlan tüneteket észlel magán, akkor forduljon azonnal orvoshoz. Az országban az első majomhimlős esetet május 7-én jegyezték fel.

Az Egyesült Királyság után a legtöbb fertőzöttet Spanyolországban találták, azt követően pedig Portugáliában. Előbbi esetében 120, utóbbinál 96 fertőzöttet regisztráltak.

A majomhimlő egy ritka, fertőző betegség, ami jellemzően Közép- és nyugat-Afrikában fordul elő. A tünetei között vannak a kiütések, láz, fejfájás, izomfájás, duzzanat és a hátfájás.

Mi az a majomhimlő, és hogy került Európába?

A majomhimlő egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, amely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású.

A vírus általában 2-4 héten belül magától elmúlik, a tünetei pedig enyhék.

Nyugat-Afrikában is mindössze néhány halálos esetet regisztráltak eddig. Ettől függetlenül az egészségügyi szakértők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a majomhimlő Afrikán kívül is ilyen ütemben tud terjedni. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig az esetek többségében szex útján terjedt a betegség. A szakértők ennek ellenére hangsúlyozzák, hogy a majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegség, pusztán olyan szoros fizikai érintkezés kell a fertőzéshez, ami jellemzően szexuális kapcsolat közen alakulhat ki.

Így védekezzünk a majomhimlő ellen, és ezt tegyük, ha elkaptuk

Az egészségügyi szakértők aggódnak egy újabb világméretű járvány kitörése miatt.