A dél-amerikai gazdasági blokk, a Mercosur elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy a közelgő csúcstalálkozón szólaljon fel – közölte szerdán a házigazda Paraguay.

"Nem volt konszenzus. Ezt közölték Ukrajna argentin és paraguayi nagykövetével." Maga a külügyminiszter mondta ezt a diplomáciai képviselőknek, tájékoztatot Raul Cano, Paraguay külügyminiszter-helyettese.

A Barrons.com cikke szerint Raul Cano külügyminiszter-helyettes arról számolt be, hogy a blokk tagjai Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay nem tudtak megegyezni Zelenszkij kérésével kapcsolatban a múlt héten. A dipolmata az ellenző országok nevét nem árulta el.

Zelenszkij több nemzeti parlamentben, valamint regionális és nemzetközi fórumon is felszólalt az ország februári orosz inváziója óta, beleértve a NATO-t, a G7-eket, a Világgazdasági Fórumot, az Egyesült Nemzetek Szervezetét, sőt a Cannes-i Filmfesztiválon is.

Az ukrán vezető a múlt héten beszélt Mario Abdo Benitez paraguayi elnökkel, és azt kérte, hogy a szerdai miniszteri értekezletet követően felszólalhasson a Mercosur-csúcson, amelyet csütörtökön tartanak.

"Nem volt konszenzus" - mondta Cano, hozzátéve, hogy a döntést közölték Kijevvel. Brazília elnöke, Jair Bolsonaro, akinek jelenlétét a csúcson nem erősítették meg, kijelentette, hogy országa "semleges" marad Oroszország Ukrajna elleni háborújában.