Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Akhmetov hétfőn közölte, hogy befektetési cége megszabadul médiabirodalmától, hogy megfeleljen az oligarchák hatalmát korlátozni kívánó törvénynek – írja a Reuters.

A közleményben kijelenti, hogy a Media Group Ukraine átadja tv-csatornái és nyomtatott újságainak a licenceit az ukrán állam részére és az online médiafelületei is befejezik a működést, ám a döntést úgy írja le, mint ami kényszer hatására született.

German Foreign Minister Steinmeier in Ukraine, Ukrainian businessman and oligarch Rinat Akhmetov leaves the residence of the German ambassador after a meeting with German Foreign Minister Steinmeier in Kiev, Ukraine, 13 May 2014. Steinmeier visits Kiev and Odessa for talks on 13 May 2014. Photo: BERND VON JUTRCZENKA/DPA (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Fotó: Bernd Von Jutrczenk / AFP

A kérdéses törvényt Ukrajna még tavaly, az orosz invázió kezdete előtt hozta meg, 

abból a célból, hogy regisztrációra és a politikától történő távol maradásra bírja az ország oligarcháit. Azonosításuk egyik feltétele az volt, hogy jelentős hatást gyakorolnak a médiára. Volodimir Zelenszkij akkor történelmi lehetőségként írta le a törvényt, mely esélyt biztosít Ukrajnának, noha külföldi diplomaták szerint csupán szimbolikus hatása lehet annak.

Akmetov ugyanakkor a közleményében is leszögezi, hogy annak ellenére, hogy ő a legnagyobb magánbefektető az ukrán gazdaságban, 

nem tartja magát oligarchának. 

Az is kiderül az írásból, hogy a milliárdos holdingja, az SCM nem volt képes a rendelkezésre álló idő alatt piaci áron értékesíteni a médiaérdekeltségeit, főként az orosz-ukrán háború, valamint a rövid, mindössze hat hónapos határidő miatt.

Az üzletember bejelentésére reagálva Mikhajlo Podoljak elnöki tanácsadó az állam és a vállalkozások közötti viszony új kezdeteként jellemezte a törvényt, mely az átláthatóságon alapul a hátsó szobákban kötött alkuk helyett. A tanácsadó Akmetov döntését értékes példaként írta le.

A Media Group Ukraine csatornái között olyan, a legnézettebbek között számon tartott adókat is találni, mint az Ukrajna és az Ukrajna 24. 

A háború előtti hónapokban ezek a csatornák egyre kritikusabbá váltak Zelenszkijjel szemben, részben az oligarcha törvény, részben a vasúti szállításra nehezedő vámok növekedése miatt.

Az ukrán elnök szerint Moszkva puccskísérletre is igyekezett a milliárdost rávenni vele szemben, ám Akmetov visszautasította a vádakat és felháborodását fejezte ki a hazug állítások terjedése miatt.