A Bavarian Nordic dán biotechnológiai vállalat hétfői közleményében bejelentette, hogy az Európai Bizottság engedélyezte Imvanex nevű vakcinájának forgalomba hozatalát majomhimlő elleni oltóanyagként – számolt be róla a Reuters.

Az EB engedélyezése már csak formaság volt azt követően, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken javaslatot tett erre.

Az oltóanyag engedélyezésére egy nappal azután került sor, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magas szintű riasztást adott ki a betegség miatt, és a gyorsan terjedő majomhimlőjárványt globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította.

Az, hogy immár rendelkezésre áll egy jóváhagyott vakcina, jelentősen javíthatja a nemzetek felkészültségét az újonnan megjelenő betegségek elleni küzdelemben

– nyilatkozta Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója.

14 July 2022, Bavaria, Munich: Prepared syringes with Bavarian Nordic's vaccine (Imvanex / Jynneos) against monkeypox lie on a table at Klinikum rechts der Isar. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sven Hoppe / DPA Picture-Alliance via AFP

Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada már korábban engedélyezte a Bavarian vakcinájának használatát majomhimlő elleni védőoltásként. Az Európai Unióban azonban mindeddig csak a himlő ellen lehetett bevetni.

A most megkapott zöld lámpa azt jelenti, hogy az valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is olthatnak a Bavarian Nordic készítményével – részletezte a vállalat.

A sorozatos jó hírek miatt a piac is rendkívül pozitívan értékelte a dán céget. A Bavarian részvényárfolyama az elmúlt három hónapban 122 százalékkal emelkedett, ami jól mutatja a majomhimlő elleni vakcina iránt mutatkozó erőteljes keresletet.