A Bavarian Nordic majomhimlő elleni vakcinája előzetes jóváhagyást kapott az gyógyszerfelügyeleti hatóságától – írta meg a Reuters.

A dán biotechnológiai vállalat, a Bavarian Nordic pénteken jelentette be, hogy

az EU illetékes szerve azt javasolta, hogy Imvanex nevű vakcinájának címkéjén a majomhimlő elleni védelem is szerepeljen.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az oltóanyag vizsgálatát követően pozitívan nyilatkozott a készítményről, és ajánlást adott ki arra vonatkozóan, hogy a vállalat himlő elleni Imvanex vakcinájának forgalomba hozatali engedélyét terjesszék ki a majomhimlő elleni védelemre is – jelentette be közleményében a vállalat.

In this photo illustration a hand in medical gloves holds a syringe in front of Bavarian Nordic in Barcelona, Spain on September 2, 2021. Bavarian Nordic is a company developing a new Covid19 vaccine
Fotó: Shutterstock

A Bavarian vakcinája, amely az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában egyedüliként nyerte el a majomhimlő elleni betegség megelőzésére vonatkozó engedélyt, de az Unióban mindeddig  csak a himlő kezelésére kapott engedélyt.

A dán vállalat azonban a majomhimlő-járvány kitörését követően több EU-tagállamba is szállította a vakcinát soron kívül, úgynevezett „címkén nem szereplő betegség elleni” felhasználásra.

Az EMA engedélye hozzájárul a vakcinához való hozzáférés javításához kontinens-szerte, és erősíti a majomhimlő-járvány elleni jövőbeli felkészültséget is

– nyilatkozta Paul Chaplin, a Bavarian vezérigazgatója.

Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását hamarosan az Európai Bizottság elé terjesztik, és ekkor történik meg a végleges jóváhagyásra. A németek már nagyon várnak az oltóanyagra.

A majomhimlő vírusa a betegek nyálában, vizeletében és egyéb testnedveiben is megtalálható

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a majomhimlővírus a fertőzöttek nyálában, vizeletében és más testnedveiben is megtalálható. Ez aggodalomra ad okot, mivel eszerint a testnedveken keresztül könnyen terjedhet a betegség az emberek között.