Megkezdődött a kerítés lebontása a szlovén–horvát határon pénteken – jelentette az N1 regionális hírtelevízió szlovéniai irodája az internetes oldalán. Tatjana Bobnar belügyminiszter a helyszínen a kerítés bontásának megkezdésekor kiemelte: „a migráció nem állt le és nem is fog leállni, a szögesdrót azonban egy teljesen aránytalan intézkedés”. Hozzátette: az idő megmutatta, a kerítés nem tudja megállítani a migrációt, de több tragédiát okozott már, hiszen megpróbálták megkerülni, és többen a Kolpa folyóba vesztek. 

A tárcavezető korábban arról beszélt, hogy Szlovénia megváltoztatja migrációs politikáját, és szolidárisabb lesz a bevándorlókkal. A kerítést ideiglenes megoldásnak szánták, megengedhetetlen, hogy az ország határvédelmének állandó részévé váljon – tette hozzá. A kerítést a szlovén kormány 2015-ben emeltette, válaszul a migránsválságra, megakadályozandó, hogy az illegális bevándorlók Horvátország felől Szlovéniába juthassanak. A kerítés lebontása a Robert Golob vezette új, baloldali kormány egyik prioritása. 

A kerítés 51 kilométeres részét a szlovén hadsereg távolítja el, míg a maradék 143 kilométert egy ezzel megbízott vállalat számolja fel. A jobboldali ellenzék szerint a kormány hibát követ el a kerítés eltávolításával, ugyanis a döntést nem előzte meg sem az ország biztonsági helyzetének az elemzése, sem pedig szakértők véleményének a kikérése.