Ahogyan várható volt, többséget szerezhetett a japán felsőházban a jelenleg is kormányon lévő Liberális Demokrata Párt (LDP). A Kisida Fumio miniszterelnök vezette kormánypártnak tragikus módon a korábbi kormányfő, Abe Sindzó elleni pénteki halálos merénylet hozhatta meg az átütő sikert, rengetegen járultak az urnákhoz, hogy kifejezzék tiszteletüket a néhai politikus iránt. 

Elsöprő sikert hozhat a merénylet Abe Sindzó pártjának

Tragikus, hogy a pártja sikeréért kampányoló volt kormányfő a halálával még több szavazatot gyűjthet be a vasárnapi választásokon.

A Reuters előrejelzései szerint az LDP várhatóan 69 és 83 közötti helyet szerezhetett meg az elérhető 125-ből a felsőházban. A japán felsőház nem rendelkezik igazi hatalommal, de a szavazások jó felmérők az aktuális kormányoknak, hogy is állnak a nép szemében. 

A mostani eredmény viszont komoly visszajelzés lehet Kisida számára, aki erős felhatalmazást kaphat ezzel a koronavírus-járvány okozta válság utáni kilábaláshoz és az letöréséhez szükséges intézkedésekhez.  

Fotó: AFP

Valamint ahhoz, hogy hosszú évtizedek után Japán még erősebb fegyverkezésbe kezdjen, amelyre a Kínával és Oroszországgal való viszony elmérgesedése még inkább szükség van. 

A Reuters szerint végleges eredmény majd csak hétfőn várható.