Napokon belül megkezdődik a megítélt kormányzati támogatások kifizetése a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek, köztük a fővárosi és vidéki színházak számára. 

Rendelkezésre állnak a források a minősítéssel nem rendelkező színházak, zeneművészeti és táncművészeti szervezetek számára a 2022. évi szakmai programjuk megvalósítására és működésük támogatására 

– közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium kedden. A pályázati döntési listák május óta nyilvánosan elérhetők az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet) honlapján, a támogatások kifizetése ezen a héten lesz. 

Budapest,,Hungary-,May,05,2019:,Interior,Of,The,Hungarian,Atrium
Fotó: Shutterstock

A tárca kommünikéje hangsúlyozza: 

a magát függetlennek nevező, rendszeres állami támogatásban részesülő Átrium Színház is hozzájut a korábban megítélt kormányzati támogatáshoz. 

Mint írták, az általuk benyújtott pályázatot elbíráló kuratórium tagjait – ahogy az elmúlt három évben – idén is, a budapesti színházak közös működtetéséről szóló megállapodás értelmében, Budapest főpolgármestere jelölte ki. 

A minisztérium a jövőben is biztosítani kívánja a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek számára az állami forrásokhoz való hozzáférés lehetőségét

 – szögezi le a közlemény.

Az Átrium csaknem egy hónapja közölte, hogy több előadásukat is utoljára lehet látni színpadon, és több munkatárs is már a felmondási idejét tölti. A bejelentést követően a főváros 30 millió forintos gyorssegélyre, a II. kerületi önkormányzat 12 milliós támogatásra tett ígéretet, magánszemélyektől pedig több tízmillió forint gyűlt össze.