Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel találkozott hétfőn. A miniszter  a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: reménye szerint megkezdtek egy olyan párbeszédet, amely az esetek többségében gyümölcsöző lesz, de 

nyilván időről időre azért konfliktusokkal is terhes lesz, hiszen (…) vannak olyan esetek, amikor a főváros és a kormány érdekei nem esnek egybe.

Ennek a párbeszédnek intézményi formája lehet a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács, amelynek létrehozására a múlt héten, a Pest megyei polgármesterekkel való találkozón érkezett javaslat – tette hozzá. 

A találkozón áttekintették a folyamatban lévő és a tervezett operatív programokat és azt, hogy a kormány és a főváros miként tud együttműködni a megvalósításukban. Beszéltek arról is, hogy a jövőben milyen, az ország és a főváros javát is szolgáló projektekben tudnak együtt gondolkodni – tette hozzá. Karácsony Gergely azt mondta, a hétfői beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. 

KARÁCSONY Gergely; NAVRACSICS Tibor
Fotó: Kovács Attila / MTI

A fővárosi önkormányzat abban érdekelt, hogy Magyarország hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz, és a jogállamisági vita megnyugtató módon rendeződhessen

 – hangsúlyozta. Hozzátette: abban is érdekeltek, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok helyzetét is, hiszen álláspontjuk szerint a források hatékony felhasználása nagyon nehezen menne az önkormányzatokkal való partnerség nélkül. 

A főpolgármester szerint nagyon jó kezdeményezés a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács létrehozása. Karácsony kitért arra, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) egyeztették a főváros és a kormány fejlesztési javaslatait, de az elmúlt időszakban az FKT már nem volt annyira hatékony szervezet. Örülnének, ha ez újra tudna működni – jegyezte meg. 

Navracsics Tibor: csaknem negyvenmilliárd euró a következő hónapok tétje

A VG-nek adott interjúban az uniós források felhasználásáért és a területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter gyorsabb és hatékonyabb forrásfelhasználást ígér. A régiók közti szakadékot ő sem tüntetheti el egyik napról a másikra, jogszabályi és intézményi eszközökkel viszont hidakat építhet.

A főpolgármester kiemelte: a központi régió és Budapest érdeke is, hogy bővítsék a főváros és a mindenkori kormány közötti partnerséget az agglomerációs településekkel. Nem tudják és nem is akarják Budapestet fejleszteni az agglomerációs települések nélkül – mondta, rámutatva arra: a közlekedési problémák, a ivóvízhálózat és a hulladékszállítás problémái akkor kezelhetők, ha Budapestre és az agglomerációra egy egységként tekintünk. 

Karácsony Gergely elmondta: jelezte Navracsics Tibornak, hogy a főváros nagyon elkötelezett azokban a célokban, amelyeket az és a kormány is meghirdetett. Egyetértenek azzal, amit legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, hogy a helyreállítási alap forrásait teljes mértékben az energiafüggetlenség céljából szeretnék felhasználni. 

Navracsics Tibort a sajtótájékoztatón kérdezték arról a sajtóhírről, amely szerint a helyreállítási alap ügyében újabb feltételeket szabna az Európai Bizottság a Magyarországgal való megállapodáshoz. A miniszter közölte: tudomása szerint nem érkezett még hivatalos álláspont a bizottság részéről. Navracsics Tibor azt mondta: szerinte az év második felében lehet megállapodás az Európai Bizottsággal.