Jövő héten egyeztet Navracsics Tiborral, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterrel Karácsony Gergely – derült ki a főpolgármester Facebook-posztjából. A politikus úgy fogalmazott, hogy közösen kell tenniük Budapest és környékének, Magyarország szívének fejlesztéséért. 

Pontosan azért kezdeményeztük februárban a fővárosi térségek együttműködését, mert a problémáink közösek, ezért a megoldásaink is csak közösek lehetnek

– írta Karácsony Gergely. 

Hétfőn egyeztetek Navracsics miniszter úrral, bízom benne, hogy az uniós források mellett erről is beszélni fogunk

– tette hozzá. 

Navracsics
Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

A miniszter kedden jelentette be, hogy 

újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol meg lehet vitatni a fővárost és a környező településeket érintő közös fejlesztési koncepciókat.

Navracsics Tibor, miután az agglomerációs települések polgármestereivel konzultált, elmondta: nagyon előremutatónak tartja a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére – vagy azt újjáélesztve – hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot. 

A miniszter közölte, a több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják, és ha lehetőség van rá, akkor rövid időn belül a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét. 

A miniszter a VG-nek adott interjújában úgy fogalmazott: a fejlesztéspolitikai dilemmát okoz, hogy Budapest – mint fejlesztési egység – határai nem esnek egybe a közigazgatási határaival, hiszen az agglomeráció, ahogy a közszolgáltatások, úgy a beruházások, fejlesztések terén is összenőtt a fővárossal. 

Egy következő kihívás, hogy miként kezelhetjük egy egészként ezt a térséget a támogatási térkép megrajzolásakor is. Nem cél, hogy Budapest elszigetelődjön, az sokkal inkább, hogy minél több ponton kötődjön az őt körülölelő régiókhoz, és húzza magával az egész magyar gazdaságot

– nyilatkozta Navracsics Tibor. Hozzátette, minden eszközzel csökkenteni kell a fejlettségi szakadékot, hogy ne csak a Nyugat- és a Közép-Dunántúl legyen európai szemüveggel is látható a fővároson kívül.