Nem volt kapcsolatfelvétel az Egyesült Államokkal az Ukrajnával folytatott béketárgyalások ügyében – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön a Reuters beszámolója szerint.

Russia Zakharova Briefing, 8226730 29.06.2022 In this handout photo released by the Russian Foreign Ministry, Russian Foreign Ministry’s spokeswoman Maria Zakharova attends her weekly briefing in Moscow, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Foreign Ministry (Photo by Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: Sputnik via AFP / Russian Foreign Ministry

Az amerikai kormányzat megtiltja kijevi alárendeltjeinek, hogy akár csak gondoljanak a velünk való tárgyalásokra, és nyilvánvalóan arra kényszeríti őket, hogy az utolsó ukránig harcoljanak

– mondta Zaharova az újságíróknak.

Az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások április eleje – vagyis a Törökország által közvetített isztambuli tűzszüneti tárgyalások meghiúsulása – óta szünetelnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök alacsonyra becsülte a békekötés valószínűségét addig, amíg az orosz csapatok ukrán területeket tartanak megszállva. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, az Ukrajnával folytatott béketárgyalásoknak „semmi értelme”.