A hírügynökségi jelentések szerint, vasárnap hajnalban Mikolajivban vesztette életét egy orosz rakétatámadás során Olekszij Vadaturszkij, a Nubulon gabonaexportőr társaság alapítója. A 450 millió dolláros vagyonnal rendelkező üzletember kulcsszereplője volt az ukrán mezőgazdaság és hajógyártás fejlesztésének. Az Ukrajna Hőse kitüntetést is megkapta.   

Transshipment,Terminal,Of,The,Company,Nibulon,Near,Mykolayiv,,Ukraine.,17-08-2017
Fotó: Shutterstock

A február 24-i orosz invázió óta ez volt a legsúlyosabb rakétatámadás, melyet a város elszenvedett, számos polgári létesítményt, szállodát, sporttelepet, iskolát, benzinkutat, lakóházat ért találat - mondta a mikolajivi polgármester, Olekszandr Senkevics. Mikolajiv félmilliós város, mely az Odesszába vezető főútvonal mentén fekszik, ezért rendszeresen támadja az orosz hadsereg.

Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak Az ukrajnai háború nagy szerepet játszik abban, hogy az egekbe szöktek az élelmiszereárak és világ több régiójában éhinség fenyeget. A globális élelmiszerválság a Világélelmezési program adatai szerint mintegy 47 millió embert taszított éhínségbe. A két ország a múlt héten Isztambulban az ENSZ közvetítésével megállapodást írt alá, amelynek célja az élelmiszerválság enyhítése. A szerződés érvényességét azonban már másnap légitámadások kérdőjelezték meg. A hírek szerint hétfőn indulhat az első gabonaszállítmány Ukrajnából.