Orosz rakéták csapódtak szombaton a dél-ukrajnai Odessza egyik kikötőjébe – írja a Reuters az ukrán hadsereg közlésére hivatkozva. A támadás a pénteken aláírt, a fekete-tengeri kikötők gabonaexportját lehetővé tévő megállapodást is veszélyeztetheti.

A Moszkva és Kijev által pénteken aláírt, mérföldkőnek számító megállapodást kulcsfontosságúnak tekintik az élelmiszerárak szárnyalásának megfékezésében, ugyanis enyhíti az ellátási nehézséget azáltal, hogy lehetővé teszi bizonyos exporttermékek szállítását a fekete-tengeri kikötőkből, például Odesszából.

ENSZ-tisztviselők pénteken azt mondták, remélik, hogy a megállapodás néhány héten belül teljesen működőképes lesz.

A view on the port of Odessa in Ukraine - 25 June 2021.Une vue sur le port d Odessa en Ukraine - le 25 Juin 2021. (Photo by Benjamin Furst / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Benjamin Furst / Hans Lucas via AFP

Az ukrán katonai parancsnokság a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két rakéta rongálta meg az odesszai kikötőt, míg további kettőt a légvédelmi erők lelőttek. Az ukrán külügyminisztérium felszólította az ENSZ-t és Törökországot (a pénteki megállapodás közvetítőit), hogy biztosítsák: Oroszország teljesítse vállalásait, és tegye lehetővé a szabad átkelést a kereskedelmi útvonalon.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Bridget Brink felháborítónak nevezte a csapást.

A Kreml továbbra is fegyverként használja az élelmiszereket. Oroszországot felelősségre kell vonni

– írta Brink a Twitteren.

Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, ha az Isztambulban kötött megállapodás a támadás miatt kudarcot vall, azért a teljes felelősség Oroszországot terheli. 

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a támadást az arról szóló hírek alapján, és közleményében leszögezte: létfontosságú, hogy a felek betartsák és gyakorlatba iktassák az előző napi megállapodást. 

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetendőnek minősítette, hogy a gabonaexportról szóló egyezmény aláírása után egy nappal támadás érte annak egy kulcsfontosságú helyszínét. Ez azt bizonyítja szerinte, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot és az abból fakadó kötelezettségeit.

Az ukrajnai kikötők orosz blokádja több tízmillió tonna gabona exportját lehetetlenítette el, és tovább súlyosbította a globális ellátási láncok problémáit. 

Hundreds of grain carriers wait around Ukrainian river ports on Danube river to load the grain to barges, in Odesa region, Ukraine, July 21, 2022. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto via AFP

Oroszország és Ukrajna a világ fő búzaszállítói. A háború miatt az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A globális élelmiszerválság a Világélelmezési Program szerint mintegy 47 millió embert taszított éhínségbe.

A pénteki megállapodás célja az éhínség megelőzése a szegényebb országokban azáltal, hogy több búzát, napraforgóolajat, műtrágyát és más termékeket juttat a világpiacra, többek között humanitárius célokra, részben alacsonyabb árakon.

Az ENSZ tisztviselői pénteken azt mondták, a megállapodás, amely várhatóan néhány héten belül teljesen működőképes lesz, a három újra megnyitott kikötőből a háború előtti szintre, havi ötmillió tonnára állítja vissza a gabonaszállítmányok mennyiségét. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig úgy vélekedett, az alku révén mintegy tízmilliárd dollár értékű gabona (nagyjából húszmillió tonna a tavalyi termésből) lesz eladható.