Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is szombatra az ország valamennyi területére adott ki figyelmeztetést.

Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében harmadfokú, a többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A veszélyjelzésben azt írták az OMSZ-nél: a nyugati és az északi tájak kivételével több helyen alakul 30 fok körül a napi átlaghőmérséklet. A csúcsértékek általában 36 és 41 fok között várhatók, de az Észak-Dunántúlon néhol "csak" 32-35 fok valószínű. Késő estére 27-32 fokra mérséklődik a meleg.

2021.07.07. Debrecen Kovács Zsombor játszik a szökűkúttnál a vízzel a rekkenő hőségben. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

A meteorológiai szolgálat szerint délután a Dunántúl nyugati és északi területein a megerősödő szél és a helyenkénti záporok, zivatarok estére némileg már csökkenthetik a hőstresszt.

Kitértek arra is, hogy szombaton  - "jelentős bizonytalanság mellett" - a déli óráktól egy érkező hidegfronton, majd délután a front mögött is zivatarok alakulhatnak ki főként az Alpokalján, Észak-Dunántúlon, Pest megye északi felén, illetve az Északi-középhegység térségében.

Ezekhez a zivatarokhoz általában viharos széllökés, jégeső, illetve lokálisan intenzív csapadékhullás társulhat, de délután a Dunántúl nyugati területein egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A késő esti órákban is instabil maradhat a légkör.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.