Közélet

Újabb német lövegek érkezhetnek Ukrajnába

Ezekre azonban hónapokig várhatnak, hiszen a gyártásukat csak most kezdik.

Újabb száz önjáró löveg gyártását hagyta jóvá Ukrajna számára a német szövetségi kormány – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A kérdéses eszköz, a Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) gyártója, a KMW+Nexter Defense Systems (KNDS) megerősítette a százdarabos ukrán rendelés tényét és azt is, hogy a gazdasági minisztérium jóváhagyta a tranzakciót.

Pár hete Ukrajna már rendelkezik 18 ilyen típusú önjáró tarackkal, amelyeket Németország és Hollandia adott át, 

az újabb rendelést azonban már közvetlenül a gyártónak adta le Kijev.

A soldier of the German Army (Bundeswehr) prepares practice ammunition for a self-propelled howitzer 2000 tank (Panzerhaubitze 2000 or PzH 2000) during the 'Dynamic Front 22', the US Army led NATO and Partner integrated annual artillery exercise in Europe, in Grafenwoehr, near Eschenbach, southern Germany, on July 20, 2022. - The 'Dynamic Front 22' exercise, led by 56th Artillery Command, is the premier US led NATO and Partner integrated artillery exercise in Europe and includes more than 3000 participants from 19 nations. Allied artillery and supporting units practice integrating joint fires and test interoperability in a multi-national enviroment until 24 July, 2022. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Fotó: Christof Stache / AFP

A KNDS szóvivője szerint ez 1,7 milliárd euróba kerül, ám ebben már a pótalkatrészek és a kiképzés is benne van. Az első ukránok képzését eddig a német hadsereg végezte.

A Pzh 2000 a legmodernebb német nehézfegyverek közé tartozik, 40 kilométeres hatótávolságát a német csapatok Afganisztánban is használhatták, de a Litvániában a keretében állomásozó német különítmény is rendelkezik ilyen ágyúkkal. A KNDS szállított az önjáró lövegből Katar és Horvátország számára is.

The self-propelled howitzer 2000 tank (Panzerhaubitze 2000 or PzH 2000) of the German army (Bundeswehr) fires during exercise at the 'Dynamic Front 22', the US Army led NATO and Partner integrated annual artillery exercise in Europe, in Grafenwoehr, near Eschenbach, southern Germany, on July 20, 2022. - The 'Dynamic Front 22' exercise, led by 56th Artillery Command, is the premier US led NATO and Partner integrated artillery exercise in Europe and includes more than 3000 participants from 19 nations. Allied artillery and supporting units practice integrating joint fires and test interoperability in a multi-national enviroment until 24 July, 2022. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Fotó: Christof Stache / AFP

A CDU–CSU parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Johann Wadephul szerint a kormányzati jóváhagyás annak a bizonyítéka, hogy érdemes a kormány habozó álláspontját kritizálni. Hozzátette azonban, hogy az öröm sem felhőtlen, hiszen a fegyverek gyártása akár hónapokig is tarthat, szerinte 

addig is zöld jelzést kell kapniuk a kormányzattól az azonnal szállítható eszközöknek, mint amilyen a Marder gyalogsági harcjármű.

A Pzh 2000-esek szállításához a gyártásukat követően a kormány újabb engedélyeire is szükség lesz. Ezek közül messze a legfontosabb a szövetségi biztonsági tanács exportengedélye.

 

Németország fegyverszállítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek