Közélet

Hiába van már két hónapja orosz kézen, folyamatosan bővíteni kell a mariupoli temetőt

A május 12-e és június 29-e közötti műholdfelvételek alapján 1400 embert temettek el Mariupolban.

Noha minden körülmény ellenére alig néhány tízezren ott maradtak a kelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban, az ő életük is egyre kilátástalanabb, amióta május közepén heteken át tartó véres ostrom után az oroszok elfoglalták a települést. Addigra a legtöbb lakó vagy elmenekült, vagy meghalt.

Moszkva győzelmet hirdetett Mariupolban

„Teljesen felszabadították” a kelet-ukrajnai nagyvárost – jelentették az oroszok.

A legfrissebb jelentések szerint a szörnyűségeknek még mindig nincs vége. A Guardian című lap egy brit szervezetre hivatkozva azt írja: folyamatosan bővíteni kell a mariupoli temetőt. Műholdfelvételekre utalva azt írják, hogy május 12. és június 29. között megközelítőleg 1400 új sírhelyet létesítettek a helyi temetőben. A lap szerint az invázió előtt ugyanennyi idő alatt ötször kevesebb temetést tartottak a városban. Február 24-e óta 3100 új sírhelyet létesítettek a mariupoli sírkertben. 

This satellite image released by Maxar Technologies shows the continued expansion of the Starokrymske Cemetery on the western edge of the city in Mariupol, Ukraine, May 12, 2022. (Photo by Satellite image ©2022 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies"
Fotó: Satellite image © 2022 Maxar Technologies

A városban a Guardian szerint még mindig nagyjából 90 ezer ember próbál túlélni, de annak ellenére, hogy már nincsenek harcok, továbbra sem lett könnyebb a helyzet. Áram, víz és orvosi ellátás sincs, valamint a kommunikációs szolgáltatások sem működnek Mariupolban. A lap szerint az új sírhelyekbe nem csak a május közepe óta elhunytak kerültek, sok embert temethettek oda a romok eltakarítása közben is. Petro Andrjuscsenko, a mariupoli polgármester tanácsadójának korábbi becslése szerint 22 ezren haltak meg a két hónapos ostromban, de sok holttestet még nem találtak meg a szétlőtt városban. 

 

 

 

 

 

orosz-ukrán háború temető ostrom Mariupol
Kapcsolódó cikkek