Mariupol február 25-én kezdődött ostroma hivatalosan is véget ért pénteken orosz híradások szerint, miután az Azovsztal acélgyárban magukat elbarikádozó ukrán katonák is megadták magukat az orosz erőknek. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta: Szergej Sojgu védelmi miniszter pénteken jelentést tett Vlagyimir Putyinnak; közölte az orosz elnökkel, hogy a Mariupol felszabadítására indított művelet befejeződött, az és az Azovsztal üzemben lévő ukrán militánsokat teljesen lefegyverezték. 

DPR Russia Ukraine Military Operation Surrendered Soldiers
Pénteken 531 ukrán katona adta meg magát, összesen 2439 ukrán katona esett fogságba az elmúlt napokban Mariupol mellett az orosz jelentés szerint. Nyugati elemzők vitatják az orosz védelmi minisztérium által közölt számokat. Azt mondják, azért mondanak ilyen nagyot Moszkvában, hogy elkerüljék a beismerést: egy hónapon át lekötötték erőiket mindössze néhány száz ukrán katona ellen.
Fotó: Sputnik via AFP

 

Oroszország azt állítja, hogy újjáépíti a porig rombolt ukrán területeket

Külön szerv felel azért, hogy újjáépítsék a lerombolt épületeket, lakásokat és intézményeket.

 

Az Azov ezred letette a fegyvert Mariupolban

Ők – főként a Moszkva által neonácinak nevezett, Ukrajnában hősnek tartott Azov ezred tagjai – helyettes parancsnokukkal, Szvjatoszlav Palamarral hetekkel korábban az Azovsztal gyár területén ásták be magukat, több civillel, akik a katonákkal együtt hagyták el a várost. A polgári lakosságot végül sikerült kimenekíteni a hatalmas gyártelep területéről, nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével. 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint összesen százhetvenhét civilt menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket.

DPR Russia Ukraine Military Operation Wounded Troops Evacuation
Mariupol ostroma február 25-én kezdődött, a várost április 21-én foglalta el az orosz hadsereg.
Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik via AFP

 

Az Azovstal üzem területén április 16-a óta folytak a harcok, az oroszok haderők 21-e óta tartották blokád alatt a területet. Az elmúlt héten, a sebesültek állapotának rohamlásával, illetve a tartalékok apadásával párhuzamosan az ukrán katonák közül napról-napra többen adták meg magukat. A kijevi katonai vezetés engedélyével végül mindenki letette a fegyvert. Az Azov ezred parancsnoka, Denisz Prokopenko, legújabb videoüzenetében azt állította, hogy a hét elején fogságba került, súlyosan sebesült katonák fogolycserével Novoazovszkból újra ukrán ellenőrzésű területre kerültek.

Az ukránok feladták Mariupolt

A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovsztalban állomásozó egységek parancsnokait, hogymentsék meg a személyzet életét.

 

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy az ukrán oldal nem kommentálja a mariupoli helyőrség megmentésére irányuló műveletet, Kijevben eddig csak azt erősítették meg, hogy az oroszok által körbezárt Azovsztalban lévő katonák életének megmentésére adtak utasítást.

Kijev korábban jelezte: nyitottak a fogolycserére, de sokak szerint kétséges, hogy Moszkva belemegy az Azov ezred tagjainak szabadon engedésébe. A TASZSZ korábban arról számolt be, hogy az oroszok a fogságba esettek kihallgatását tervezik, legújabban pedig azt írta: a moszkvai legfelsőbb bíróság hamarosan terrorszervezetnek nyilváníthatja az ezredet. Az ezred helyettes parancsnoka akár 20 év börtönt is kaphat, a katonái pedig 10 évet, ha terrorizmus vádjával elítélik őket.

Sojgu szerint az ukrán hadsereg élő pajzsként használja a civileket

Szergej Sojgu pénteken bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki "népköztársaság" területének "felszabadítása" a végéhez közeledik. Az orosz védelmi tárca vezetője azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket. 

Egyetlen városra összpontosul most a háború Kelet-Ukrajnában

Szeverodonyeck lehet a kulcsa az orosz előrenyomulásnak, ezért napok óta intenzíven ostromolják a nagyvárost.

A miniszter azt is közölte, hogy a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta a két szakadár "népköztársaság" és Ukrajna más területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.

Zelenszkij: Donbasz maga a földi pokol

A Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol

közölte csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.