A világ nagy része az orosz–ukrán háború kitörése óta folyamatosan szankciókkal sújtja az oroszokat, és elítéli Vlagyimir Putyin politikáját. Ebben a helyzetben igencsak meglepő, ha a nyugati világban szobrot állítanak az orosz elnöknek. A tengerentúlon pedig lényegében pont ez történt – számolt be róla a CNN.

Természetesen nem hivatalos szoborátadásról van szó, a New York-i Central Park egyik játszóterén látható piros Putyin-szobrot egy francia művész, James Colomina helyezte el. Az orosz elnököt egy miniatűr harckocsi tetején ülve ábrázolja az alkotás.

A szobor célja a figyelemfelkeltés. Az, hogy elítélje a háború abszurditását, és rávilágítson a gyerekek bátorságára, amikor mások által okozott erőszakos, katasztrofális helyzetekkel szembesülnek

– magyarázta az installációt Colomina.

Putyin szobor
Fotó: CNN

A jellegzetes piros szobrait gyakran titokban, előzetes figyelmeztetés nélkül kihelyező művésznek nem ez az első háborúellenes műve. Áprilisban egy másik szobrot készített, egy puskát tartó, rózsává változó gyermekkatonát, amelyet Franciaországban helyezett el. Tavaly pedig Berlinben állított fel két alkotást a berlini fal leomlásának 32. évfordulója alkalmából.

A New York-i Putyin-szoborról több fotó is készült, amelyen a játszótéren játszó gyerekek interakcióba lépnek az orosz elnököt ábrázoló műalkotással.