Az Európai Bizottság új javaslattervezete nyolcmilliárd eurós pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának támogatások és kölcsönök keverékén keresztül – írja a Politico

Az legfeljebb ötmilliárd eurót folyósítana hosszú lejáratú kölcsönként az uniós országok által nyújtott garanciák alapján. A kamatfizetést az EU költségvetése támogatná, a fennmaradó összeget, mintegy hárommilliárd eurót támogatásként biztosítanák – közölték az illetékesek.

Az új javaslattervezet azután született, hogy Németország nem volt hajlandó garanciát nyújtani kilencmilliárd eurós hitelek fedezésére Ukrajnának. 

Berlin azzal érvelt, hogy a támogatások a hitelhez képest alkalmasabbak Kijev – amely egyébként is súlyosan eladósodott – megsegítésére, és példaként hozta fel, hogy Németország nem hitelt, hanem eddig egymilliárd euró támogatást adott Ukrajnának.

euro
Fotó: Shutterstock

Ez az álláspont kérdéseket vetett fel az Ukrajnának korábban már szintén anyagi támogatást nyújtó Olaszországban és Franciaországban, ezért az Európai Bizottság újratárgyalta az ügyet. 

Bár még nincs ütemezés, a bizottság arra törekszik, hogy szeptemberben megkapja az Európai Parlament és az EU-tagországok jóváhagyását, hogy a folyósítás októberben megkezdődhessen 

– mondta egy tisztviselő.

A segélykérdés nehézkessé vált, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-t hibáztatta amiatt, hogy késlekedik az Ukrajnának szánt pénz. Az EU vezetői még májusban ígéretet tettek arra, hogy „akár kilencmilliárd eurós” makroszintű pénzügyi támogatást nyújtanak Kijevnek. A bizottság azonban eddig  egymilliárd eurónyi  kölcsönt tudott kifizetni az EU költségvetéséből. 

„Mindennap többféle módon emlékeztetem az Európai Unió vezetőit, hogy az ukrán nyugdíjasok, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők, a tanáraink és más, a költségvetési kifizetésektől függő emberek nem lehetnek az uniós vezetők határozatlanságának vagy a bürokráciájuk túsza.

Az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás mesterséges késleltetése vagy bűncselekmény, vagy hiba, és nehéz megmondani, hogy a forró szakaszába lépett háború közepette melyik a rosszabb verzió” – mondta Zelenszkij, utalva a kilencmilliárd eurós összegből még ezt követően utalásra kerülő nyolcmilliárd euróra. 

A bizottság előtt álló kihívás az, hogy miként finanszírozza azt a 70 százalékos garanciát, amelyre szüksége van ahhoz, hogy forrásokat szerezzen a piacokon, mivel saját költségvetése kimerült. Korábban pénteken az Európai Bizottság szóvivője azt közölte, hogy megpróbál elegendő garanciákat találni az uniós költségvetésen kívül.