Közélet

Az ukrán külügyminiszter az uniós vízumtilalom bevezetését szorgalmazza

Az uniós külügyminiszterek várhatóan nem hagyják jóvá az orosz turisták teljes kitiltását.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt szorgalmazta szerdán, hogy az vezessen be vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, emellett olyan program létrehozását javasolta, amelyen keresztül elősegíthető azoknak az orosz katonáknak a támogatása, akik nem akarnak Ukrajna ellen harcolni. Az ukrán diplomácia vezetője az orosz turisták kitiltását az EU-ból azzal indokolta, hogy az orosz közvélemény többsége támogatja Moszkva népirtó, agressziós háborúját – áll a Reuters hírügynökségnek küldött írásos közleményében.

Kuleba szerint, ha csak egyetlen orosz katona is leteszi a fegyvert, azzal ukrán életeket lehet megmenteni, és közelebb kerül a béke.

Finns call for halt to "unbearable" Russian tourism
Orosz turisták útleveleit ellenőrzik 2022. július 28-án a finnországi Nuijamaa határátkelőhelyen. Fotó: Alessandro Rampazzo / AFP

Az EU külügyminiszterei szerdán Prágában találkozóra készülnek, folytatva a korábbi tárgyalásokat. A miniszterek várhatóan nem hagyják jóvá az orosz turisták teljes kitiltását, mert ezt több tagállam nem támogatja, de 

felfüggeszthetik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, ami azt jelenti, hogy az orosz állampolgároknak többe fog kerülni az uniós beutazási engedély, és többet is kell majd rá várni.

Az orosz turisták és néhány más kategória vízumtilalma megfelelő válasz lesz az Európa szívében zajló népirtó agressziós háborúra, amelyet az orosz állampolgárok elsöprő többsége támogat

– fogalmazott Kuleba.

Kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök távozásra szólította fel az orosz katonákat, miközben az ukrán erők ellentámadást indítottak az ország déli részén.

Párizs, Berlin együtt ellenzi az orosz turistavízumok betiltását

Németország és Franciaország közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az orosz turistavízumok betiltásának aggályaira.

 

uniós vízumtilalom Dmitro Kuleba orosz-ukrán háború orosz katonák
Kapcsolódó cikkek