Nemzetközi gazdaság

Párizs, Berlin együtt ellenzi az orosz turistavízumok betiltását

Németország és Franciaország közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet az orosz turistavízumok betiltásának aggályaira. Több uniós ország támogatja a lépést.

Az elmúlt napokban több országban felmerült az orosz állampolgároknak kiosztott EU-vízumok betiltásának lehetősége. Az azonban rendkívül megosztott ebben a kérdésben – adta hírül a Reuters.

Globe,Covered,With,Russian,Passport,In,The,Sunlight.,Toned
Fotó: Shutterstock

Az előző héten főleg a balti államokban röppent fel az ötlet, hogy Oroszország állampolgárai számára tiltsák meg az Európai Unióba történő belépést.

Prágában, az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján azonban Németország és Franciaország közös nyilatkozatban emelt szót a tiltás bevezetése ellen.

A kommünikében arra hivatkoznak, hogy egy ilyen lépés kontraproduktív lenne.

A figyelemfelhívás apropója, hogy a turistavízumokkal kapcsolatos nézetkülönbség napirendre kerül a külügyminiszterek keddi és szerdai tanácskozásán.

A prágai csúcson arról tárgyalnak a tagországok, hogy milyen további lépéseket tehet az unió Oroszország szankcionálására az Ukrajnában több mint fél éve tartó háború miatt.

A cseh fővárosban a védelmi tárcák első emberei is üléseznek.

A miniszterek várhatóan egyetértenek az ukrán csapatok közös katonai kiképzési misszióinak megszervezésével kapcsolatos kérdésekről.

Az EU két vezető országa, Franciaország és Németország a közös nyilatkozatban amellett érvel, hogy a vízumkérelmeket szigorúan meg kell vizsgálni a biztonsági kockázatok szempontjából, ám azok betiltását nem szabad bevezetni.

Nem szabad feladni a demokrácia eszközeit az orosz társadalommal szemben. Ezt vízumpolitikánknak is tükröznie kell, és továbbra is lehetővé kell tenni az orosz kormányhoz nem kötődő orosz állampolgárok belépését az unió területére

– zárult a kommüniké.

Egymillió orosz jött az Európai Unió területére a háború kirobbanása óta

Ismét fellángolt a vita, hogy tiltsa-e ki az unió az orosz turistákat. A Frontex jelentése szerint összesen 998 085 darab orosz útlevél „ment át” a rendszerükön. Ugyanezen idő alatt 7,7 millió ukrán állampolgár érkezett az EU-ba.

 

Németország háború Ukrajna Oroszország EU Európai Unió Franciaország Vízum
Kapcsolódó cikkek