A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé – közölte az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője pénteken. 

Budapest 20090820 Sportrepülés Műrepülés 2009 Légibemutató Légiparádé Red Bull Air Race
Fotó: Veres Viktor / MW

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleménye szerint a pénteki délutáni és esti programokkal kapcsolatban szükséges bármilyen lépésről a 16 órakor rendelkezésre álló meteorológiai adatok ismeretében születik döntés. 

A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat 12 órai ülésén fog dönteni 

– tette hozzá. 

BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 20: Fireworks explode over Danube River during the Saint Stephen's Day celebrations in Budapest, Hungary, on August 20, 2016. (Photo by Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Kurucz Árpád / Getty Images

A látogatókat augusztus 18–21. között mintegy húsz programhelyszínen több száz programelemmel várják. Korábban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, hogy „Európa legnagyobb tűzijátékával” várják az érdeklődőket, amelyet 4,3 kilométer hosszan lőnek majd fel a Margit híd és a Petőfi híd között.

A Magyar Turisztikai Ügynökség közlése szerint a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 millió 650 ezer forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával.

Szinté keddi hír, hogy elhalasztották a baranyai éttermi kultúra kiemelkedő eseményét, a Pécsi Szelet fesztivált a közelgő zivatarveszély miatt. Szombaton felhőszakadás és jégeső is lehet a Koponyeg.hu előrejelzése szerint.