Tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt súlyos egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő – potencianövelő –, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból, és visszahívta a fogyasztóktól – közölte a Nébih a honlapján

gyógyszer
Fotó: Shutterstock

A Nébih próbavásárlása során a rendelt termék mellé ajándékot is csomagolt a kereskedő. A grátisz étrend-kiegészítőről azonban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy szildenafil gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, és a mért, kapszulánkénti 58,34 milligramm mennyiség már terápiás dózisnak számít.

A tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalom mellett a termék hamisítványnak is minősül. A csomagoláson található információk szerint ugyanis a GentleManus étrend-kiegészítő kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz.

Az étrend-kiegészítő forgalmazója a jelölése szerint a szlovák Perome s.r.o, és Kínából származik.

A hatóság megtiltotta a GentleManus megnevezésű termék további behozatalát, és az RASFF-en (gyors riasztórendszer élelmiszerekre és takarmányokra) keresztül a szlovák hatóságot is értesíti az esetről.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A termék adatai elérhetők a jogsértési listán.