Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.

Az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell beadni. 

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

 

A korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozóknak ajánlják fel. 

 

A majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium egyeztetést folytat, ennek lezárultával határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között újabb húsz embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. A betegek valamennyien 23–50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él. A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez – írta az NNK.

Vannak országok, ahol sokkal elterjedtebb a fertőzés, Spanyolországban például már több mint ötezer esetet igazoltak, és kevés az oltás. Vakcinahiány van az Egyesült Királyságban is, ahol háromezer felett jár az ismert esetek száma. Olaszországban, ahol már augusztus elejéig több mint félezer esetet azonosítottak, oltási kampány indult. 

A Politico cikke szerint a majomhimlő elleni oltás nyomán Európa ismét hasonló jelenségeket tapasztal meg, amilyeneket már átélt a Covid-pandémia idején, vagy korábban az AIDS kapcsán. Ezek közé tartozik a vakcinaturizmus megjelenése és a megbélyegzés.