Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Donald Trump floridai otthonában a múlt héten végrehajtott házkutatás alkalmával összegyűjtött bizonyítékokat és vallomásokat nem lehet nyilvánosságra hozni – írta meg a BBC. A minisztérium indoklása szerint a részletek felfedése helyrehozhatatlan károkat okozhatna a nyomozásban. A döntés egy eskü alatt tett vallomást érint elsősorban. A bírósági dokumentumban szereplő bizonyítékok szolgáltatták a jogi alapot a razziához, azonban ezt a vallomást a hatóságok nem akarják felfedni. Az FBI ügynökei a múlt hét elején kutatták át Mar-a-Lagót, Donald Trump híres otthonát. A razzia célja az volt, hogy kiderítsék, az exelnök valóban visszaélés-szerűen kezelte-e a kormányzati iratokat, mielőtt átadta a hivatalát Joe Biden regnáló elnöknek.

(FILES) In this file photo taken on August 10, 2022 former US President Donald Trump waves while walking to a vehicle in New York City. - If you think you've seen this movie before, it's because you have -- except the second time will be even more nerve-racking. Yes, world: get ready for Biden vs Trump 2. That's a potential takeaway from the scandal embroiling Donald Trump over his alleged hoarding of secret government documents almost two years after losing reelection to Joe Biden. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok egy volt elnökénél bűnügyi nyomozást tartottak. A közzétett házkutatási parancs szerint Trump Palm Beach-i birtokán az ügynökök 11 titkos aktacsomagot találtak meg.

Alaposan felpakoltak Trump házában az FBI-ügynökök a WSJ szerint

A Donald Trump volt amerikai elnök mar-a-lagói otthonát átkutató FBI-ügynökök hétfőn tizenegy titkos dokumentumcsomagot foglaltak le, köztük olyanokat, amelyeket kifejezetten szigorúan titkosnak minősítettek.

Több hírügynökség is arra kérte a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a házkutatás alapjául szolgáló bizonyítékokat. Az ügyészek szerint erre nincs lehetőség, mivel 

a szóban forgó vallomás felfedése jelentős és helyrehozhatatlan károkat okozna a folyamatban lévő bűnügyi nyomozásban.

Ha nyilvánosságra hozzák az eskü alatt tett vallomást, akkor az útmutatóként szolgálna a kormány folyamatban lévő vizsgálatához, konkrét részleteket adva annak irányáról és várható menetéről. Ez veszélyeztetné a nyomozás jövőbeni folyamatát – írták az ügyészek a bírósághoz intézett beadványukban. Hozzátették, hogy a vallomást titkosítani kell, mivel magasan minősített anyagokat érint.

A Trump elleni FBI-akció felturbózta a népszerűségét a republikánusok között

Ez amellett szólhat, hogy ismét Trump legyen az elnökjelölt. Azonban a teljes népesség körében többen tartják jogosnak a vizsgálatot, mint ahányan ellenzik azt.

Supporters of former President of United States Donald J. Trump rally in New Jersey
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Trump hétfőn azt mondta, hogy az FBI lefoglalta három útlevelét a házkutatás során. Erre a lépésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a hatóságok tartanak tőle, hogy a gyanúsított elszökhet az eljárás elől. A hatóságok a CBS Newsnak megerősítették, hogy valóban elvették a volt elnöktől az útleveleit.

Ez egy olyan, politikai ellenfél elleni támadás, amelyre hazánkban még nem volt példa. Ez a harmadik világ!

– írta Trump a Truth Social nevű közösségi oldalán.

Az igazságügyi minisztérium már jelezte Donald Trump jogi képviselőinek, hogy valóban lefoglaltak két lejárt és egy aktív diplomata-útlevelet, de augusztus 15-én már vissza is adták őket.

A házkutatás nagy visszhangot keltett az Egyesült Államokban, különösen Trump támogatói részéről, akik követelik az eskü alatt tett vallomás nyilvánosságra hozatalát.

„Az igazságügyi minisztériumnak be kell bizonyítania, hogy ez a razzia nemcsak egy horgászexpedíció volt, hanem az FBI-nak kellő indoka volt átkutatni a volt elnök otthonát, és elvinni a dokumentumokat. Be kell bizonyítani, hogy az információ megszerzésére minden más lehetőséget kimerítettek”

– ezt Mike Rounds republikánus szenátor nyilatkozta vasárnap az NBC-nek. Házkutatási parancsot az Egyesült Államokban, akárcsak Magyarországon, kizárólag bíró engedélyezhet a nyomozó hatóság vagy az ügyészség által elé terjesztett bizonyítékok alapján. A bizonyítékoknak azt kell igazolniuk, hogy a házkutatással egy feltételezett bűncselekmény felderítését lehet elérni. Múlt héten pénteken az ügyészség nyilvánosságra hozta a Trump-razzia során alkalmazott házkutatási parancsot. Ez szokatlan lépés, de Merrick Garland főügyész szerint a dokumentum felfedése fontos közérdeknek számít. Ennek ellenére a házkutatás jogosságát alátámasztó vallomást továbbra sem akarják felfedni. Pénteken az ügyészség erről úgy nyilatkozott, hogy ez 

az információ túlságosan érzékeny, az ügy túl nagy horderejű, és a tanúk személyazonosságának felfedése befolyásolná az együttműködési hajlandóságukat a nyomozásban.

Fencing Around FBI Headquarters
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ügy egyik utóhatásaként az FBI és a belbiztonsági minisztérium péntek este egy jelentést küldött a rendfenntartó szervekhez minden államban, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a közösségi médiában megnövekedett a szövetségi tisztviselőkkel szembeni erőszakos fenyegetések száma. Az ügy keltette felháborodás miatt az FBI washingtoni székházát körbe kellett kordonozni a hatósággal szembeni fenyegetések és elégedetlenség miatt.