A mexikói igazságszolgáltatás pénteken elrendelte az ország volt főügyészének, valamint 64 rendőrnek és katonatisztnek a letartóztatását a déli Ayotzinapa tanárképző főiskola 43 diákjának 2014-es eltűnése miatt, egy nappal azután, hogy egy hivatalos bizottság jelentést tett közzé, állami bűncselekménynek minősítve az ügyet.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,March,22,,2015,-,Relatives
Fotó: Shutterstock

Péntek este letartóztatták Jesús Murillo Karam volt főügyészt mexikóvárosi otthonában; nem tanúsított ellenállást – áll az ügyészség közleményében. Az ügyészség később bejelentette, hogy elfogatóparancsot adott ki 20 katonatiszt és 44 rendőrtiszt ellen az ügyben való részvételük miatt, ami mély megdöbbenést váltott ki Mexikóban és külföldön egyaránt. A 64 rendőrt és katonatisztet „szervezett bűnözés, kínzás, gyilkosság és az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények” miatt keresik. A körözött személyek személyazonosságát és rangját nem határozták meg.

 

A volt főügyész Enrique Pena Nieto elnök (2012–2018) alatt szolgált, és az eltűnésekkel kapcsolatos vitatott kezdeti vizsgálatot vezette, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) egykori nagyágyúja, amely 2000-ig megszakítás nélkül, 71 éven át kormányozta Mexikót.

 

Karam a legfontosabb személyiség, akit eddig letartóztattak ezekben a nyomozásokban, amelyek a semmiből indultak újra, miután Andrés Manuel López Obrador baloldali elnök 2019-ben a hatalomba került. Az ügyészség elfogatóparancsot adott ki a Guerreros Unidos drogkartell 14 tagja ellen is.

Nyolc éve, 2014. szeptember 26–27-én éjjel a Guerrero állam déli részén található Ayotzinapa tanárképző főiskola diákjainak egy csoportja a közeli Iguala városába ment, hogy buszokat lefoglalva, eltulajdonítva Mexikóvárosba utazzon egy tüntetésre. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek az emberei meggyilkolták őket, majd a holttesteket elégették egy szeméttelepen. A diákok közül csak háromnak a maradványait sikerült azonosítani.

Andrés Manuel López Obrador államfő kormánya újraindíttatta a nyomozást, mert a korábbi büntetőjogi eljárásokban számos szabálytalanság történt, és a mintegy 140 őrizetbe vett gyanúsított több mint felét eljárásbeli szabálytalanságok miatt szabadlábra helyezték, köztük Iguala korábbi polgármesterét, rendőröket és a Guerreros Unidos drogkartell tagjait.

Csütörtökön az elnök által létrehozott bizottság hivatalos jelentést tett közzé, amelyben az szerepelt, hogy a mexikói katonák is felelősek a bűncselekményért. „Tetteik, mulasztásaik vagy részvételük lehetővé tette a diákok eltűnését és kivégzését, valamint hat másik ember meggyilkolását” – mondta Alejandro Encinas Rodríguez belügyi államtitkár a jelentés nyilvános bemutatásakor.