Két orosz harci repülőgép megsértette csütörtökön Finnország légterét Porvoo város térségében – közölte a finn védelmi minisztérium. Két MiG–31-es típusú vadászrepülőgépet gyanúsítanak azzal, hogy illegálisan behatolt a finn légtérbe a Finn-öböl felett.

Moscow,,Russia,-,May,04,,2018,Mikoyan,Mig-31,(nato:,Foxhound)
Fotó: Shutterstock

Az incidens mindössze két percig tartott, amikor a gépek nyugati irányba repültek egy kilométert a reggeli órákban. A finn légierő riasztotta egységeit a repülők azonosítására. A védelmi minisztérium hozzátette, hogy a határőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Finnországnak 1300 kilométeres határa van Oroszországgal. Helsinki a svéd vezetéssel közösen májusban szakított hagyományos semlegességével, és az ukrajnai háború miatt felvételét kérte a NATO-ba. A Supo finn hírszerzés már májusban figyelmeztetett, hogy Moszkva különböző kísérleteket tesz majd arra, hogy befolyásolja Helsinki NATO-csatlakozásának folyamatát.

A mai napon megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek is – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően azonosították a Balti-tenger felett déli irányba tartó Il–76 típusú orosz repülőgépet, majd visszatértek a litvániai repülőbázisra.