A világon elsőként ingyenessé teszik Skóciában a menstruációs higiéniai termékhez való hozzáférést a közintézményekben – írja a BBC.

A projekt megvalósulására 2017 óta mintegy 27 millió fontot (körülbelül 13 milliárd forintot) költöttek.

Sanitary Pads And Pink Tulips On Pink Background
Fotó: Isabel Pavia / Getty Images

Monica Lennon munkáspárti parlamenti képviselő, aki a jogszabály elfogadásáért kampányolt a törvényhozásban, azt mondta, hogy a megélhetési válság miatt „az új elfogadott jogszabály a remény fénye”, amely megmutatja, mit lehet elérni, ha a politikusok összefognak az általunk szolgált emberek érdekében.

A Hey Girls, az Egyesült Királyságban a menstruációs szegénység megszüntetéséért foglalkozó szervezet szerint a menstruációs termékeket úgy kell elérhetővé tenni, mint a WC-papírt a nyilvános mosdókban. Georgie Nicholson a BBC Radio Good Morning Scotland című műsorában elmondta, hogy a szervezet a világjárvány előtt készített egy felmérést, amely kimutatta, hogy 

Skóciában minden negyedik nő szembesült már a menstruációs szegénységgel.

„Van egy nagyon egyszerű módszer a menstruációs szegénység leírására: 

elmész a szupermarketbe, és el kell döntened, hogy megveszel egy zacskós tésztát, vagy egy doboz tamponra költöd a pénzed”

– érzékeltette. Shona Robison, Skócia szociális igazságügyi minisztere azt mondta, hogy a termékek ingyenessé tétele „alapvető az egyenlőség és a méltóság szempontjából”. Hozzátette: „Büszkék vagyunk arra, hogy a világon az első olyan nemzeti kormány vagyunk, amely ilyen lépéseket tett.”