Az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlatát kezdte meg hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok – jelentették be hivatalosan Szöulban. Az Ulcsi Szabadságpajzs névre keresztelt művelet szeptember 1-jéig tart, miközben Dél-Korea külön, négynapos polgári védelmi gyakorlatot is tart. A megmozdulások célja az ország védelmi képességének megerősítése és felkészítése a változó hadviselési módokra, a többi között a kiberfenyegetések elhárítására.

Jun Jok Szol dél-koreai elnök a kormányülésen arról beszélt, hogy a Koreai-félsziget békéjét az ország légmentesen záró biztonsági architektúrája garantálja. Korábban Észak-Korea rendszeresen elítélte a hasonló rendezvényeket, azokat a Phenjan elleni invázió előkészületének tartva.

KOR-USA Combine Military Drill
Fotó: Seung-il Ryu / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Legutóbb 2017-ben tartottak hasonló méretű közös hadgyakorlatot, majd a műveleteket visszafogták a koronavírus-járvány miatt, emellett Jun elődje, Mun Dzse In elnök békülékenyebb hangot ütött meg Phenjannal, mert szerette volna újraindítani a megrekedt tárgyalásokat. 

Jun ezzel szemben az elrettentést akarja megerősíteni, és ismét rendszeressé tenné a nagyszabású közös gyakorlatokat.

A hadgyakorlat előkészítése az előző héten kezdődött, amire Észak-Korea két ballisztikus rakéta kilövésével reagált. Szöuli illetékesek szerint Phenjan újabb, immár hetedik kísérleti atomrobbantására készül. Jun gazdasági segítséget ígért Észak-Koreának, ha Phenjan megválik atomfegyvereitől, de a diktatúra visszautasította a javaslatot.

A térségben Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását követően Kína kezdett hadgyakorlatok sorába, előbb a sziget körül, majd hétfőtől a Kelet-kínai-tengeren kezdődnek kínai műveletek. Peking fenyegetése könnyen lehet, hogy a japán fegyverkezésnek is lökést ad.