Leválasztották az ukrán nemzeti áramhálózatról a zaporizzsjai atomerőművet csütörtökön – írja az állami energiaszolgáltató (Energoatom) közlésére hivatkozva a The Guardian.

Fotó: Andrej Borodulin

Az erőművet azután kapcsolták le a hálózatról, hogy egy közeli hőerőműnél keletkezett tűz miatt megsérült egy távvezeték. Az atomerőmű három távvezetékét „korábban az orosz erők által elkövetett terrortámadások során megrongálták” – közölte az Energoatom, ezért az erőmű hat reaktorából a még működő kettőt le kellett választani a hálózatról. Az atomerőmű történetében ez az első ilyen eset az üzemeltető tájékoztatása szerint. 

 

A mai napon az ukrán fegyveres alakulatok által a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő távvezetékekre mért csapás következtében tűz keletkezett a 750 kilovoltos légvezeték védelmi övezetének területén. A tűz rövidzárlatot okozott az elektromos vezetékekben. Az erőmű vészhelyzeti relévédelme kioldott, és két erőműegység leállt, így a régió áramellátás nélkül maradt. Közvetlenül a tűz eloltása után után az egyik egységet újra üzembe helyezték

 

- írta Telegram-csatornáján Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsja megyei Moszkva-barát katonai-polgári közigazgatásának vezetője. Balickij korábban a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán 29 ukrán tüzérségi belövés történt, ebből kilenc az enerhodari ipari övezetbe, 17 az atomerőmű területére, további három pedig a Kamjanka-Dnyiprovszkij területre. Egy nappal korábban a Moszkva-barát regionális hatóságok 73 becsapódó ukrán lövedéket észleltek.

Lekapcsolhatják a zaporizzsjai erőművet az oroszok a hálózatról

Beláthatatlan következményekkel járna, ha lekapcsolnák a zaporizzsjai atomerőművet a hálózatról. A The Guardian című brit lap értesülései szerint az oroszok éppen erre készülnek.

Hozzátették, az erőmű biztonsági rendszerei rendben működnek, és dolgoznak az egyik reaktorblokknak a hálózatra való visszakapcsolásán.