Energia

Lekapcsolhatják a zaporizzsjai erőművet az oroszok a hálózatról

Ez a lépés katasztrofális lenne a szakértők szerint.

Beláthatatlan következményekkel járna, ha az oroszok beváltanák tervüket, és lekapcsolnák a zaporizzsjai atomerőművet a hálózatról. A The Guardian című brit lap értesülései szerint az oroszok éppen erre készülnek, a szakértők szerint pedig a lépés katasztrofális következményekkel járna az erőmű hűtőrendszerére nézve. 

Fotó: AFP

Az információt Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán nemzeti atomenergetikai vállalat vezetője is megerősítette, aki korábban exkluzív interjút is adott a VG-nek. Kotyin szerint az oroszok már felvázolták a tervet az ott dolgozó ukrán mérnököknek. 

A nyugati hatalmak az ukrán nukleáris biztonság fontosságát hangsúlyozták

Megszólaltak a nyugati hatalmak, aggódnak az ukrán atomerőművek körül zajló harcok miatt.

Az oroszok szerint, ha megsérülnek a továbbító vonalak, akkor le kell kapcsolni az erőművet, Kotyin pedig attól tart, hogy az oroszok épp ezeket a vonalakat támadják, hogy végrehajthassák a lekapcsolást. 

Az ukrán hálózathoz kapcsolódó vonalak közül már a legtöbb megsemmisült a bombázásokban.

Az erőmű környékét hetek óta lövik a háborúban, de azt nehéz meghatározni, hogy pontosan ki, ugyanis mindkét fél a másikat vádolja ezzel. Az tény, hogy az orosz hadsereg nagy mennyiségű hadianyagot halmozott fel az erőműnél. 

Az erőmű lekapcsolása a hálózatról azt jelentené, hogy a hűtőrendszerét mindössze egyetlen forrás látná el energiával, ami katasztrófához is vezethet Kotyin szerint. Hozzátette: mindössze másfél óra elég ahhoz, hogy a fűtőelemek megolvadjanak hűtés nélkül. 

 

 

 

 

 

 

 

 

lekapcsolás Zaporizzsja atomerőmű orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek