Közélet

Vonattal mennének az ukrán kukoricáért a spanyolok

A kísérleti program keretében az orosz–ukrán gabonaszállítási paktum ellenére is útnak indult a tehervonat.

Az ukrán gabona vasúti szállításának lehetőségét teszteli Spanyolország, elsőként egy a tervek szerint szeptember elején Barcelonába érkező 600 tonnás kukoricaszállítmánnyal, amely a lengyel–ukrán határról indul útjára – jelentette be a spanyol közlekedési minisztérium szerdán.

A közlemény szerint 

a cél annak feltérképezése, hogy a vasúti árufuvarozás lehet-e alternatívája vagy kiegészítője a nemrég újraindult tengeri gabonaszállításnak Ukrajnából. 

A program keretében kedd este a spanyol vasúti közlekedési vállalat (RENFE) 25 speciálisan kibélelt konténerét indították útnak a madridi Abronigal teherpályaudvarról, hogy az ukrán határtól 25 kilométerre fekvő lengyel Chelm városában augusztus negyedik hetében felvegye a szállítmányt, majd megkezdje útját hazafelé.

Processing and transporting grain in Odesa Region
Fotó: Nina Liashonok / AFP

A program elindítását indokolja, hogy a spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Ukrajna számít Spanyolország második legnagyobb kukoricabeszállítójának Brazília után. 

2021-ben az import 22 százaléka, mintegy 2,7 millió tonna kukorica érkezett a háború sújtotta országból. 

Az orosz támadást követően az ukrán gabona exportja megbénult, a fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást.

Időközben július 22-én Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott arról, hogy biztonságos tengeri folyosókat hoz létre a kereskedelmi hajók közlekedésére a Fekete-tengeren. Ekkor Oroszország is engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. 

A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot, és elkerülhetővé váljon az éhínség. Spanyolország azonban, úgy tűnik, továbbra sem tartja teljesen biztosnak a tengeri szállítások zavartalan menetét, igaz, a 2,7 millió tonnás ukrán importnak a kísérleti úton szállított 600 tonna csak a töredéke.

A több hónapos blokád után először augusztus elsején hajózott ki egy több mint 26 ezer tonna kukoricát szállító hajó Odesszából. A hatóságok szerint eddig nyolc teherhajó indult útnak.  

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek